NavMenu

Ugostitelji iz RS zadovoljni setom mjera pomoći - Oporavak sektora moguć od jeseni

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 31.03.2020. 11:29
Komentari
Podeli
(Foto: VTT Studio/shutterstock.com)
Ugostitelji u RS zadovoljni su mjerama vlasti za prevazilaženje krize nastale zbog virusa korona, jer, kako kažu, da nisu dobili pomoć od nadležnih, ne bi bili u mogućnosti sami da prebrode ovu tešku situaciju.

Goran Radaković, ugostitelj iz Prijedora, ističe da se nada da će ova pomoć ugostiteljstvu biti realizovana, jer su zaista u teškoj situaciji svi koji žive od ove privredne grane.

- Pomoć Vlade RS je jedina opcija da se ova grana privrede ne ugasi, jer mnogi nisu u situaciji da sami iznesu sve ovo, a iskreno se nadam da će iste mjere biti donesene i za ostale male privrednike - kazao je Radaković.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS, kaže za Nezavisne da su mjere koje je donijela Vlada RS pohvalan primjer kako jedna država razmišlja o realnom sektoru.

- Set mjera koje smo mi predložili nadležni su usvojili. Mi smo tražili rasterećenje upravo sektora ugostiteljstva i turizma, koji je najviše pogođene ovom krizom - kazao je Tatić.

Kako kaže, pored toga što su se borili da država oslobodi poslodavce, jedan od primarnih ciljeva je bio da se zaštite radnici u ovoj oblasti.

- Ako poslodavac ne mora da isplati platu, ne mora da plaća doprinose i poreze, ako ne mora da plaća zakupninu za baštu, samim tim, ako je savjestan, on neće da otpušta radnike - ističe Tatić.

Tatić naglašava da će 2020. godina u svakom slučaju biti vrlo teška za radnike u turizmu i u ugostiteljstvu.

- Iskreno se nadam da će 1. maj donijeti promjene. Treba se paziti, treba da se pridržavamo svih mjera, jer što duže ovo bude trajalo, bićemo u većem problemu i nakon što prestane. Ako privreda ne radi 10 dana, oporaviće se, ali ako ne bude radila dva-tri mjeseca, njoj trebaju dvije-tri godine da se oporavi - kaže Tatić.

Prema njegovim riječima, sektor ugostiteljstva bi mogao da se oporavi tek pri kraju godine, dok sektor turizma ove godine u potpunosti neće postojati.

- Ukoliko bismo u maju mogli polako da krenemo u neki normalniji život, ugostiteljstvo će u oktobra početi da se oporavlja - ističe Tatić i dodaje da će, što se tiče sektora turizma, biti ogromni gubici za hotele, turističke agencije, kao i za avio-kompanije.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, smatra da su mjere koje je Vlada RS usvojila dobro predložene.

- Poslodavcima ne bi trebalo da bude problem da jedan mjesec isplate platu radniku i sve obaveze koje imaju, ali su ugostiteljstvo i turizam vrlo problematični, jer nemaju nikakvih prihoda i ne vidi se rješenje u skorijoj budućnosti. Zato su za te djelatnosti veoma važne ove mjere - pojasnio je Trivić.

Dodao je da je pomoć Vlade RS veoma bitna, a kako kaže Trivić, u nekom narednom periodu sigurno će zaživjeti i neke druge mjere.

Plan za zaštitu ugostiteljstva od strane Vlade RS

Vlada RS će uplatiti doprinose za rad, za mart 2020.

Vlada RS će uplatiti plate i doprinose za rad, za april i sve ostale mjesece dok traje zabrana obavljanja djelatnosti.

Država će preuzeti na sebe dio kredita kod banaka, kao dio javnog duga, kako radnika tako i preduzetnika.

Izražena je otvorenost za saradnju u vezi s pitanjem raspoređivanja sredstava iz Fonda solidarnosti RS, kao i ostalih mjera za oporavak.

Podrška Grada Banjaluka

Grad se odriče zakupnine na ime bašta ugostiteljskih objekata, poslovnih prostora u vlasništvu grada te uvodi niz povlastica za uslužne sektore pogođene krizom (povlastice se odnose na mart, april i maj).

Grad će preko gradskog Garantnog fonda snositi puni trošak kamata za sve poslovne subjekte i preduzetnike, pogođene krizom (primjer: ako neki frizer ili drugi preduzetnik koji sada ne može da radi, po okončanju krize podigne kredit u banci da bi ponovo pokrenuo rad ili izmirio obaveze na ime plata i ostalog, grad će mu platiti svu kamatu na taj kredit). Privatnim zakupcima preporučeno da se odreknu zakupnina poslovnim sektorima koji ne mogu da rade u aktuelnim okolnostima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.