NavMenu

FBiH formira stabilizacijski fond vrijedan 250 mil KM - Moguć i "koronazakon"

Izvor: Indikator Utorak, 31.03.2020. 08:31
Komentari
Podeli
(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Edita Đapo, predsjednica Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa i federalna ministrica okoliša i turizma, najavila je formiranje stabilizacijskog fonda koji bi bio na usluzi privredi.

U stabilizacijskom fondu trebalo bi da se nađu sredstva koja će se obezbijediti rebalansom budžeta FBiH, koji bi trebao biti izvršen polovinom aprila, u iznosu od 250 mil KM.

Đapo je navela da će se sredstava za fond nakupiti kroz uštede na materijalnim troškovima i prenamjenom utrošenih sredstava.

Kao primjer je navela brojne programe ministarstava, pa ja tako od federalnog ministarstva za turizam 2,5 mil KM za turizam usmjereno za pomoć tokom koronavirusa, a i sredstva od 150 mil KM za izgradnju cesta bi mogla biti preusmjerena u taj fond jer nije planirana gradnja za ovu godinu.

- Stabilizacijski fond je privremenog karaktera i riječ je o posebnoj budžetskoj stavci. Dakle, neće biti fond kao što je bio za poplave u kojem smo morali zapošljavati i nove ljude. Cilj stabilizacijskog fonda je da bude na pomoći kantonalnim službama za zapošljavanje i da plati sve doprinose svim uposlenicima i zbog toga pozivam sve poslodavce da ne otpuštaju svoje radnike jer Vlada FBiH će pronaći modalitete da im isplati naknade - poručila je Đapo.

Đapo je kazala i da će Vlada nastojati pomoći svakom privredniku kroz odgode uplate akontacija poreza na dobit kako bi se omogućila likvidnost privredi, ali je dodala kako su za to nužne dopune i izmjene zakona.

- Prijedlog Kriznog štaba i moj prijedlog jeste da je najbolje da se formira neki lex specialis koronazakon - kazala je Đapo.

Ona je kazala da je Vlada FBiH već uspostavila garancijski fond, te će izdavati garancije koje bi bile prihvatljivi kolaterali komercijalnim bankama.

- Vlada FBiH već ima 80 mil KM i ako bismo još iz rebalansa budžeta dodali 20 mil KM to bi onda bilo 100 mil KM ukupno i sigurno bi osigurali garantni potencijal od 500 mil KM - zaključila je Đapo.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

14.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj, Finansije

Na prodaju potraživanja Kompanije Dušanić iz Prnjavora

Stečajni upravnik Kompanije Dušanić iz Prnjavora oglasio je prodaju potraživanja i preuzimanje vođenja i finansiranja stečajnog dužnika. Kako se navodi u oglasu, ukupna vrijednost potraživanja po predmetima koji se vode u Osnovnom sudu u Banjaluci iznose 1.573.219 KM. Imovina stečajnog dužnika prodaje se "u paketu" kao jedna cjelina. Početna cijena iznosi 786.609 KM što čini polovinu ukupne vrijednosti potraživanja u oba predmeta i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.