NavMenu

Šta znači koncept "novac iz helikoptera"?

Izvor: Tanjug Utorak, 31.03.2020. 07:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Marta_Iaremko/shutterstock.com)Ilustracija
U vremenima velikih svjetskih kriza, poput ove sadašnje izazvane pandemijom koronavirsa ili one finansijske 2008. godine, ekonomisti, centralni bankari i državni zvaničnici nerijetko kao potencijano rješenje za izvlačenje ekonomije iz neprilika pominju "novac iz helikoptera".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je, kao jednu od mogućih mjera iz ekonomskog paketa pomoći privredi i stanovništvu za ublažavanja posljedica krize izazvane virusom Covid-19, da država razmišlja da podijeli svim punoljetnim građanima po 100 EUR, pominjući u tom kontekstu pojam "novac iz helikopetra".

A šta taj pojam, koji je prvi upotrebio ekonomista Milton Fridman 1969. godine, u stvari znači?

"Novac iz helikoptera" je nekonvencionalna monetarna politika, koja se ponekad predlaže kao alternativa kvantitativnom ublažavanju (QE - kada centralna banka kupuje državne i korporativne hartije od vrijednosti, kako bi podržala ekonomiju kada je u škripcu sa likvidnošću).

Prema Fridmanu, u centralnim bankama uvijek imaju na raspolaganju štamparije novca, pa tako i "bacanje novca iz helikoptera", kao mogući način da podstaknu potrošnju kao jednu od moćnih poluga za pokretanje ekonomske aktivnosti, podsticanje inflacije i privrednog rasta.

Nije riječ, dakle, o stvarnom bacanju novca iz helikoptera, već o tome da centralna banka transferiše utvrđeni iznos direktno na račune privrednih i fizičkih lica, kako bi podstakla potrošnju.

Ekonomisti Deutsche banke su 2016. došli do zaključka da "novac iz helikopetra" može biti značajno efikasnija mjera od tradicionalnih sredstava monetarne i fiskalne politike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Energija, Industrija, Industrija

Kineski gigant TBEA International Engineering zainteresovan za energetske projekte u RS, prioritet obnova distributivne mreže

​Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u utorak u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije TBEA International Engineering. U pitanju je kompanija koja se pretežno bavi rekonstrukcijom i razvojem distributivne i prenosne mreže, a osim toga realizuju i projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, skladištenja energije, eksploatacije uglja i izgradnje termoelektrana. Na sastanku je razmatran

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.