NavMenu

Privredna komora RS uputila mjere podrške realnom sektoru - Radnicima kojima je zabranjen rad omogućiti minimalnu platu

Izvor: biznis.ba Ponedjeljak, 30.03.2020. 14:58
Komentari
Podeli
Banjaluka (Foto: banjaluka.rs.ba)Banjaluka
Privredna komora Republike Srpske dostavila je nadležnim institucijama tog entiteta i Bosne i Hercegovine prijedlog mjera podrške privredi s ciljem ublažavanja posljedica uticaja virusa korona na privredu.

- Imajući u vidu stepen složenosti i težinu situacije u kojoj se nalazimo i obavještenja partnera iz inostranstva o obustavi rada i narudžbi u naredna dva, pa čak i četiri mjeseca, što će dodatno otežati uslove za oporavak u privredi, neophodno je kreirati adekvatne mjere koje će doprinijeti očuvanju radnih mjesta, ali i obezbjeđivanju većeg stepena sigurnosti privrednim društvima za prevazilaženje ove krize – naveli su iz Komore.

Osim očuvanja zdravlja ljudi, što je primarni zadatak, neophodno je, dodaju, sačuvati i radna mjesta i privredu u cjelini, kao osnov za normalno funkcionisanje sistema po prestanku ovih okolnosti.

S tim u vezi, smatraju da je neophodno da Vlada RS razmotri mogućnost da se zaposlenima u djelatnostima kojima je zbog odluka, naredbi i zaključaka Vlade RS zabranjen rad, za period od stupanja na snagu Zaključka o zabrani rada pa sve do prestanka okolnosti zbog kojih je rad zabranjen, obezbijedi naknada u iznosu najniže plate u bruto iznosu, propisane odlukom o najnižoj zaradi.

Isto traže i za zaposlene u privrednim subjektima, koji su zbog pojave i uticaja virusa korona onemogućeni da realizuju svoje poslovne aktivnosti u punom kapacitetu ili su poslovni procesi u potpunosti obustavljeni, zbog čega su radnici upućeni na različite vidove plaćenog odsustva, čekanje ili smanjenje radnog angažmana na pola radnog vremena.

Neophodno je, navode između ostalog, i da se pokrene inicijativa prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH i uvede mjera kojom bi se omogućilo produžavanje roka plaćanja PDV i maksimalno moguće skraćenje roka povrata PDV-a.


- Ova mjera bi imala neutralan efekat na Budžet BiH, a istovremeno bi domaćoj privredi olakšala uslove poslovanja u krizi – smatraju.

Analiza ankete i kontakti sa privredncima pokazali su, naglašava se u saopćenju iz Privredne komore, brojne kompleksne situacije koje je izazvala pojava virusa korona, a koje se odnose na pad broja narudžbi, otkazivanje ugovora i narudžbi, komplikacije u isporuci, odnosno izvozu robe i uvozu repromaterijala za potrebe domaće proizvodnje, prestanak rada partnera u inostranstvu.

Problem je i smanjenje tehnološkog procesa na minimum, zabrane i ograničenja rada u pojedinim djelatnostima, obustava proizvodnih i uslužnih procesa u potpunosti i posljedično izostanak velikog broja zaposlenih zbog navedene situacije, kao i odsustvo radnika zbog izolacije i zaraženosti virusom korona i obustave rada u privrednim društvima u kojima se identifikuju lica zaražena virusom koron.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.