Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 30.03.2020.| 13:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS se zadužuje za 300 mil KM - Aukcija obveznica 14. aprila

Ilustracija (Foto: SergeyP/shutterstock.com)
Republika Srpska planira da se zaduži putem emisije obveznica na Banjalučkoj berzi za 300 mil KM. Aukcija je zakazana za 14. april 2020. godine.

U javnom pozivu objavljenom danas, 30. marta, Ministarstvo finansija RS objavilo je da planira izdati 300.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM po obveznici. Obveznice su s rokom dospjeća 5 godina, a predviđena je fiksna kamatna stopa 2% na godišnjem nivou, saopšteno je na sajtu Banjalučke berze.

Iz Vlade RS najavili su formiranje fonda za pomoć privredi, u koji bi moglo da se slije 500 mil KM i koji bi trebalo da bude operativan u maju, a u koji bi se, uz novac međunarodnih kreditora, upumpala i sredstava emisijom obveznica i trezorskih zapisa.

Kako bi se omogućilo povećano zaduživanje RS, ići će se u izmjene Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama, koji inače definira limite do kojih se entitet može zadužiti u jednoj fiskalnoj godini. Izmjenama ovog zakona, koje će omogućiti vanredno stanje, ta ograničenja će se ukloniti. Vanredno stanje je izglasano u Narodnoj skupštini, ali još nije stupilo na snagu.

Republika Srpska nedavno je objavila poziv za emisiju obveznica u vrijednosti 35 mil KM, koja je zakazana za 6. april 2020. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.