Izvor: Klix | Ponedjeljak, 30.03.2020.| 12:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Svi koji ostanu bez posla u RS imaće novčanu naknadu od 416 do 800 KM

Banjaluka (Foto: novak.elcic/shutterstock.com )
Na evidenciju Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u ovoj godini zaključno sa martom prijavilo se oko 400 osoba koje su ostala bez posla, a u narednom periodu očekuje se porast novoprijavljenih koji će svi dobiti novčanu naknadu, rekao je Srni direktor zavoda Miroslav Vujičić.

Vujičić je rekao da očekuje porast novoprijavljenih naročito iz sektora ugostiteljstva i trgovine, jer su oni prvi pogođeni krizom izazvanom pojavom virusa korona.

- Zavod za zapošljavanje ima dovoljno sredstva da obezbijedi novčanu naknadu za osiguranje od nezaposlenosti. Sve osobe koje ostanu bez posla imat će novčanu naknadu, u zavisnosti od plata koje su primali, od 416 KM do 800 KM -istakao je Vujičić.

On je dodao da zavod sve prijave radnika koji su ostali bez posla prima elektronski.

Vujičić je naveo da je zavod svim zdravstvenim ustanovama poslao podatke o broju zdravstvenih radnika na evidenciji zavoda, jer su interesovanje iskazale pojedine lokalne zajednice i bolnice.

Kada je riječ o projektima zapošljavanja koje realizuje zavod, Vujičić je podsjetio da su u ovoj godini za njih planirali da izdvoje 11 mil KM, ali će zbog novonastale situacije u konsultaciji sa Vladom RS vidjeti šta će sa tim sredstvima.

- Ako nam značajnije ne skoči novčana naknada za novoprijavljena lica na evidenciju nezaposlenih, vjerovatno ćemo realizovati određene projekte - rekao je Vujičić i dodao da je sada prioritet da obezbijede novčanu naknadu za sva lica koja ostanu bez posla.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.