NavMenu

Virus korona kroz prizmu privrednika - Šta preporučuje Ejub Kučuk?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 30.03.2020. 11:21
Komentari
Podeli
Ejub KučukEjub Kučuk
Uspješni sarajevski preduzetnik Ejub Kučuk, vlasnik marketinške agencije Mita Group, ovih dana vrlo je aktivan po pitanju davanja prijedloga kako da se pomogne domaćoj ekonomiji.

Kučuk ima više od 20 godina iskustva u privatnom sektoru, na domaćem i inostranom terenu. Prošle godine sa suprugom je pokrenuo i lanac francuskih pekara u Sarajevu - Bonjour Artisan Food.

Kao neko ko dobro poznaje poslovanje privatnog sektora danas u BiH, Kučuk se nesebično angažuje da ukaže gdje griješi vlast u krizi oko pandemije koronavirusa i šta bi privatnici trebalo da preduzmu. Da ništa ne prepušta slučaju pokazuje i to što je pokrenuo grupu Glas malih biznisa i poziva preduzetnike da se priključe i da se čuje njihov glas u rješavanju problema.

Evo kako je za eKapiju opisao aktuelno stanje i šta nas čeka:

Život koji smo živili do prije 20 dana trebamo što prije zaboraviti, jer ništa više neće biti isto:

- ni poslovanje
- ni kupovna moć
- ni ponašanje potrošača
- ni kupovne navike
- ni strategije poslovanja

Ono što je koronavirus donio sa sobom i snaga kojom je po prvi put u istoriji zaustavio cjelokupnu svjetsku ekonomiju, obezvrijedio berzu i cijene nafte, a u prvi plan stavio maske, rukavice, dezinficijens i toalet papir, će zaustaviti globalizaciju i promijeniti ekonomske politike država iz temlja. Pri tome mislim:

- na zabrane kretanja i nepovjerenje prema turistima još dugo vremena
- restrikcije pri ulascima u zemlje i rigorozne zdravstveno-sigurnosne kontrole
- lokalna proizvodnja hrane za lokalno tržište
- ulaganje u medicinu, istraživanje i razvoj lijekova
- domaća proizvodnja svega što treba za liječenje i medicinu

Zato, pod hitno moramo u potpunosti promijeniti način razmišljanja, ponašanja, poslovanja. Troškove moramo rezati odmah danas i bez milosti. Zaboraviti na komoditet i komfornu zonu nekadašnjih biznisa (napravim par stanova i izdajem turistima koji samo dolaze ili imam radnju u trgovačkom centru pa mi niko ništa ne može). Nema trošenja na gluposti, nema investicija u nešto što donosi brze i velike pare, jer će narednu deceniju pare donositi samo one branše koje teško zarađuju; poljoprivreda, proizvodnja hrane, esencijalne grane privrede koje su radile i tokom zabrana kretanja, kao i IT, jer svijet je brzo prešao na digital i teško da će se vratiti.

Sve je ovo hitno, osim ako vlade ne djeluju hitnije, pa nas vrate u normalne živote, a interventnim odlukama ne upumpaju ogromne pare na tržišta i potaknu neku ludu potrošnju ljudima željnih zabave nakon karantina. Ko preživi, znat će koji je recept upalio. Ali ja još imam jak PTSP od rata, pa PTSP od krize 2008. godine, ali ništa nije kao ovaj.

Koje su hitne mjere?

Pod hitno donošenje jasnih i nedvosmislenih mjera za pomoć svim privrednicima koje će im ojačati likvidnost i produžiti vrijeme u kojem mogu isplaćivati plate jer će se u suprotnom urušiti:

- Oslobađanje plaćanja poreza na dobit za 2019. kako bi firme ojačale finansijsku strukturu i povećale likvidnost (državi to nije veliki gubitak, firma je svaka marka velika)

- Oslobađanje plaćanja akontacije poreza na dobit, jer dobiti ni u jednoj firmi neće biti tokom 2020. godine, a vi ćete ubirati porez na osnovu dobiti iz fenomenalne 2019. Pri tome, nije važno je li to firma kojoj je skočila prodaja i proizvodnja (AS Grupa i Violeta – sjajni primjeri) ili je mala firma koja se suočava s propadanjem. Prve treba nagraditi zato što su proizvodili onda kad su svi uvozili, pa danas mogu isporučiti prehrambene proizvode, lijekove, hemiju, toalet papir, druge treba spasiti propasti i ojačati im likvidnost.

- Osloboditi firme plaćanja doprinosa (mjera u Hrvatskoj) do prestanka važenja vanrednih uvjeta, zabrane kretanja i rada. Bez ikakvih razlika, jer i ovdje vrijedi isto pravilo kao u prethodnom stavu - uspješne treba nagraditi i omogućiti im dodatna sredstva da bi bez problema naručivali sirovine iz inostranstva, onim koji rade slabije ili ne rade nikako treba ojačati likvidnost da izdrže što duže, odnosno do oporavka tržišta.

- Subvencionirati 50% plata malim firmama i obrtima, te pogođenim izvoznim firmama

- Izmijeniti zakon o PDV da se plaća po naplati, a ne po izdatoj fakturi, jer će biti mnogo kašnjenja u plaćanjima pa firme neće moći finansirati plaćanje PDV-a prije nego naplate. Mi već imamo probleme naplate s firmama iz BiH.

- Osloboditi PDV, poreza i carina sve donacije u opremi

- Osloboditi plaćanja PDV-a kupovinu opreme za odbranu i liječenje korone

- Izglasati obavezan moratorij na rate kredita od 3 do 12 mjeseci za sve građane koji to zatraže (trenutno rješenje je da banka može odlučiti da li si sposoban)

- Izglasati obavezan moratorij na rate kredita svim firmama koje sumnjaju da će imati problema sa isplatama plata, obaveza prema dobavljačima (trenutno banka određuje da li si sposoban plaćati).

- Fond za pomoć i garanacije firmama koje uvoze deficitarne sirovine ili proizvode, a nisu to više u mogućnosti jer im kupci nisu platili na vrijeme, jer su povećane cijene nabave ili transporta na međunarodnom tržištu, jer su promijenjeni uvjeti plaćanja (promptno umjesto odloženog, po isporuci, dokumentarnim akreditivom...)

- Rebalans budžeta na svim nivoima (država, entiteti, kantoni, opštine) u kojim je jasno vidljivo da će se ukinuti sva potrošnja državnog aparata koji je nepotreban u ovakvim uvjetima. Izjavljeno je da je u budžetu BiH predviđeno 30 mil KM za rast plata, a planiraju se nabavke automobila, zgrada, namještaja, putovanja. Uštediti se mora što više na svim nivoima kako bi se izdržao pritisak na budžete koji se neće puniti kako je procijenjeno i obezbjedila pomoć privredi

- Smanjenje nadoknada, paušala i svih primanja svim zastupnicima i državnim uposlenicima, osim onih koji rade pojačano tokom borbe protiv virusa na svim nivoima jer svejedno ne rade i ne zasjedaju kako bi se solidarisali sa privredom i pokazali da im je stalo do stanovnika BiH

- Ukidanje toplih obroka i prevoza svim državnim uposlenicima koji ne rade tokom posebnih mjera

- Pronaći način da se nagrade i stimulišu svi koji rizikuju da obole od virusa korona kako bi liječili ili redovno snabdijevali građane BiH (doktori i medicinsko osoblje, vozači kamiona koji putuju po cijeloj Evropi kako bi snabdijeli BiH ili izvezli ono malo robe što ide prema zapadnim kupcima, plaćanje prekovremenog policajcima, vojsci, snagama sigurnosti, radnicima koji dezinficiraju i čiste, osoblju koje radi na šalterima i kasama...)


- Osloboditi firme poreza na stimulacije radnicima koji rade prekovremeno dok traju vanredni uvjeti (doktori, vojska, policija, radnici u proizvodnji i prodaji...).

- Smanjiti kirije za 50% u opštinskim i sličnim prostorima (federacija i kantoni su donijeli odluke, opštine nisu – osim opštine Stari Grad)

- Napraviti plan sjetve, uložiti i obezbjediti sjeme, preorati svaki m2, posaditi sve kulture koje trebaju BiH i osigurati poticaje. Na taj način smanjiti uvoz i vanjskotrgovinski deficit u ovoj oblasti (mislim da milijardu gubimo na poljoprivrednim proizvodima godišnje)

- Napraviti strategiju razvoj turizma BiH nakon posebnih mjera u svijetu uzimajući u obzir promijenje putovne navike, paniku na tržištima, pojačane kontrole tokom putovanja

- Napraviti strategiju oglašavanja turističkih potencijala BiH, pripremiti sve materijale i oglašavati u inostranstvu čim kriza prođe.

- Poziv privredi i privatnim licima koji imaju sredstava (u BiH i dijaspori) da učestvuju u akciji solidarnosti za kupovinu svih potrepština za liječenje od koronavirusa, za pomoć ugroženim. Pri tome jasno i transparentno navesti sve što je potrebno, cijene, ukupni iznos, omogućiti onlajn prikaz prikupljenih sredstava, utroška i pravdanja u realnom vremenu. Za nadzor fonda nezavisnosti staviti provjerene nestranačke kadrove i osobe koje su stručnjaci u nabavi, finansijama, medicini...

Znam da sve ovo zvuči puno, ali ovo nije nista što zemlje okruženja i Evrope već ne rade. Znam da država nema sve ove pare, ali sreća pa mi nismo previše zadužena zemlja i da imamo dosta prostora za zaduživanje. Znam i da ne moramo graditi ništa nekoliko godina, ali da ljudi moraju jesti.

Znam da trebamo razmišljati o svakom građaninu da ostane pri pameti tokom ovog ludila. Znam da trebamo pomoći privrednicima da počnu razmišljati o podizanju biznisa, a ne o troškovima koje moraju skresati i radnim mjestima koje moraju ugasiti. Jer, promjena smjera razmišljanja poduzetnika, promjena njihovog raspoloženja iz depresije u nadahnuće, može značiti više nego išta na svijetu da ovu zemlju dignu na noge u rekordnom roku, zakjučio je Kučuk.

Šta kažu privrednici u BiH o poslovanju za vrijeme korona virusa, kako čuvaju svoj biznis i koje su im preporuke za spas domaće ekonomije čitajte OVDJE.

Pozivamo vas da eKapiji na mail urednikbh@ekapija.com pošaljete svoje razmišljanje na ovu temu - šta privrednici i država mogu zajedno uraditi da prebrodimo ovu situaciju.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.