NavMenu

MAHMUZIĆ: Ne vidimo razlog da se donese opšti moratorij na otplatu kredita

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 30.03.2020. 10:06
Komentari
Podeli
Jasmin Mahmuzić (Foto: YouTube/Screenshot)Jasmin Mahmuzić
Ne vidimo razlog da se donese opšti moratorij za otplatu kredita jer ta vrsta mjere može imati određne posljedice na bankarski sektor u cjelini, rekao je Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH u razgovoru za Federalnu televiziju.

Odluke koje je donijela Agencija za bankarstvo u vezi sa ublažavanjem posljedica krize sa koronavirusom za preduzeća i stanovništvo izazvale su reakcije u javnosti a pojedini ekonomisti i političke stranke smatraju da je trebalo uvesti opšti moratorij.

- U cijeloj Evropi jedino su u Srbiji uvedene takve mjere. Ta vrsta mjere može imati određne posljedice na bankarski sektor u cjelini za koje mi nismo spremni preuzeti rizik. Osim toga, ne vidimo razlog da se donosi jedna generalna mjera - da kredite plaćaju i oni kojima je to potrebno, i oni kojima nije. Oni koji su pogođeni, oni kojima treba pomoć, tu će pomoć i dobiti - kazao je Mahmuzić.

On je istakao da primjena seta mjera koje je usvojila Agencija za bankarstvo očekuje uskoro.

- Mi smo u stalnom kontatku sa Udruženjem banaka i bankama. Banke su spremne da implementiraju mjere, samo im je potrebno još nekoliko dana da se tehnički pripreme - napomenuo je Mahmuzić.

Banke će, dodao je, morati izaći u susret klijentima ukoliko su pogođeni posljedicama pandemije koronavirusa.

- Banke će samo odbrati adekvatan model. Taj model u početku može biti jedan, a klijenti mogu dobiti i više modela, jedan ili dva - precizirao je Mahmuzić.


Na pitanje kako će se postupiti prema radnicima koji su ostali bez posla, Mahmuzić je rekao da oni ne moraju brinuti u narednih šest mjeseci jer će dobiti reprogram kreditnih obaveza.

- Nakon šest mjeseci kada vidimo u kakvom će se pravcu razvijati situacija sa koronavirusom donijet će se odluke. Ja vjerujem da će se razviti određene socijalne mjere od Vlade koje će pomoći tim ljudima. Ovo što sada radimo je dio zajedničke odgovornosti gdje banke preuzimaju dio tereta i pomažu ljudima koji su pogođeni pandemijom koronavirusa - istakao je Mahmuzić.

Dodao je da je bankarski sektor dovoljno jak i dovoljno kapitaliziran da može podnijeti udare u narednih šest mjeseci, a nakon toga bit će razmotreno koje će se mjere donijeti, zavisno od razvoja situacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.