NavMenu

Vanredno stanje omogućiće veće zaduživanje RS

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 30.03.2020. 08:40
Komentari
Podeli
(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Vanredno stanje koje je uvedeno u Republici Srpskoj omogućit će ovom entitetu da se zadužuje i preko granice koja je utvrđena zakonom.

Prvi čovjek ovog entiteta Milorad Dodik, aktuelni član Predsjedništva BiH, najavio je da će doći do izmjena Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske.

Ovaj zakon definiše da ukupan dug RS na kraju fiskalne godine ne može biti veći od 60% ostvarenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u toj godini. Takođe, javni dug ne može biti veći od 55% ostvarenog BDP-a u toj godini, a kratkoročni dug ne može biti veći od 8% iznosa redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini, izvještava Indikator.ba.

Izmjenama ovog zakona ova ograničenja će se ili ukinuti ili pomjeriti, što će ostaviti prostor za veća zaduženja RS, kako bi se mogle finansirati budžetske potrebe u uvjetima smanjenog priliva prihoda od poreza i finansirati podrška privredi.

Republika Srpska najavila je formiranje fonda za pomoć privredi, koji bi trebalo da bude operativan već u maju.

Premijer RS Radovan Višković kazao je da Vlada RS uz novac međunarodnih kreditora, planira da u pomenuti fond ubrizga što više sredstava emisijom obveznica i trezorskih zapisa.

Setom mjera koji je usvojila Vlada RS, predviđena je privremena odgoda plaćanja poreskih obaveza dok je za direktno pogođene firme najavljeno da će poslodavci isplatiti radnicima neto platu, a razliku do bruto plate namiriti Vlada iz budžeta.

Sve ove mjere zahtijevaće pojačano zaduživanje, pa se stoga vanrednim stanjem omogućava uklanjanje granice za zaduživanja koja je nametnuta zakonom.

Na kraju trećeg kvartala 2019. ukupan dug RS iznosio je 5,38 mlrd KM i iznosio je 47,84% BDP-a.

Limite u zaduživanju ukinula je Evropska unija odobrenjem suspenzije propisa o budžetskoj disciplini, kojom se dozvoljava evropskoj dvadesetsedmorici da potroši koliko treba da ublaži ekonomske posljedice virusa korona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.