NavMenu

Ako nosite naočare, evo kako da stakla ne magle zbog maske

Izvor: Novosti Ponedjeljak, 30.03.2020. 11:18
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Mnogi koji posljednjih dana zbog virusa nose medicinske maske, suočavaju se sa problemom koji samo naizgled izgleda nerješiv. Naime, osobama koje moraju da nose naočare za vid već poslije nekoliko trenutaka nakon što stave masku, zbog daha, zamagle se stakla. To im uveliko otežava kretanje, pa čak i kad se nađu na ulici moraju da skinu naočare i put nastave vođeni maglovitim vidom.

Postoji tehnika uz pomoć koje možete da spriječite da vam se to ubuduće događa. Neposredno prije nego što stavite masku, naočare isperite vodom u kojoj je trunka tečnog sapuna, otresite ih od sapunice i ostavite da se osuše ili stakla obrišite mekom krpom. Poslije ovoga ne bi trebalo da se zamagle kada stavite masku.

Ipak, možda bi prije trebalo poslušati savjet onih koji imaju višegodišnju naviku nošenja maski, a to su Azijati. Oni su ih stavljali preventivno i prije suočavanja sa virusom korona zbog zagađenja vazduha, alergija, prehlada...


Iskustvo je ogromno, pa je, recimo, policija Tokija izdala uputstvo kako da se istovremeno nose naočare i maska. Ono podrazumijeva dva načina. Prvi je da jednostavno preklopite gornju četvrtinu maske prije nego što je stavite. Ali, ako ne želite da "žrtvujete" površinu maske, onda primjenite drugi - na gornji vrh maske, u predjelu korjena nosa, stavite papirnu maramicu.

Naravno, u drogerijama i apotekama postoje sprejovi koji mogu da spriječe zamagljivanje naočara, ali uz savjete japanskih stručnjaka uštedjećete i vrijeme i novac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.