NavMenu

Stala prodaja novih i polovnih vozila - Tržište bi moglo pasti za 50%

Izvor: Nezavisne novine Subota, 28.03.2020. 13:11
Komentari
Podeli
Trgovci novih i polovnih automobila usljed novonastale situacije sa korona virusom u BiH našli su se u teškoj poziciji, prodaja vozila je stala i očekuje se znatan pad tržišta automobila u narednom periodu.

Zbog položaja u kome su se našle kompanije iz auto-industrije u petak, 27. marta, je i Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH uputilo Vladi FBiH i Vladi RS inicijativu za podršku kompanijama u ovom sektoru.

U inicijativi su naveli dva osnovna cilja, a to su hitno izvršiti preraspodjelu sredstava za podršku privredi kako bi zadržali zaposlene, te omogućavanje nastavka poslovanja poštujući mjere zdravstvene i sigurnosne struke kroz dežurstvo, skraćeno radno vrijeme i rad od kuće tamo gdje je to i moguće.

Među mjerama je ukidanje doprinosa i poreza na plate dok traje vanredna situacija, a nakon toga sufinansiranje 50 odsto dijela poreza na dohodak i dopirnosa na plate do kraja ove godine. Zatim obustavljanje plaćanja naknada turističkoj zajednici, doprinosa za šume i ostalih parafiskalnih nameta, kao i odgađanje plaćanja carine i PDV-a do 31. maja.

Neke od mjera su, kako su naveli, da se odgodi i porez na dobit za kraj ove godine, te da se omogući transport automobila, dijelova i opreme za funkcionisanje sektora, kao i online prodaja vozila i dijelova uz prisustvo dežurne osobe koja može fakturisati i otpremiti robu.

Istakli su da u BiH egzistira oko 150 ovlaštenih auto-kuća, sa procjenom oko 3.000 redovno prijavljenih zaposlenih, te prema njihovim procjenama, na ime poreza i doprinosa na plate ove firme izvrše uplatu oko 20 mil KM mjesečno u BiH.

Dodali su da je 99% edukovanih zaposlenih kod svojih kuća po preporukama nadležnih, te da su prihodi potpuno stopirani.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, kaže da će doći do znatnog pada prodaje novih automobila u BiH, te da su njihova očekivanja da će tržište opasti između 40 i 50%.

- Mnogi proizvođači automobila, ali i njihovi snabdjevači su obustavili proizvodnju na minimalnih 15 dana. Mnoge narudžbe vozila koje nisu imale poznate kupce su stornirane", kaže Muratović za "Nezavisne".

On je rekao da brine činjenica da u BiH nema jasnih naznaka koji su to paketi suzbijanja recesije koja slijedi uskoro i da se očekuje veliki broj otpuštanja radnika, što će dovesti do toga da niti firme, a ni fizička lica neće kupovati vozila.

Dodao je da je rentakar biznis ove godine potpuno zaustavljen, a očekivali su bar 1.500 vozila koja bi bila nabavljena za te svrhe, što je oko 15% tržišta.

On smatra da je država na potezu, te da hitno mora biti usvojena strategija tri osnovna cilja, podrška poslodavcima i privredi kroz različite pakete pomoći, zaustavljanje otpuštanja radne snage i pokretanje privredne aktivnosti.

- Usljed nedostatka proizvedenih vozila ne očekujemo velike poremećaje cijena. Proizvodnje su obustavljene iz dva razloga, da se zaštite radnici od virusnih oboljenja i da se smanji bespotrebno gomilanje lagera. Nadamo se da neće doći do većih poskupljenja automobila - kaže Muratović.

U auto-salonu Braća Đukić Derventa kažu da je prodaja takođe stala, te da oni trenutno ne rade i da su radnici kod svojih kuća.

- Trenutno se ne mogu nabaviti nova vozila, iz Njemačke uopšte ne možemo dobiti novo vozilo, ne može se dobiti ni isporuka niti bilo šta. Mi imamo 12 zaposlenih i to nije mala stvar, bitna je i egzistencija ljudi - kažu oni i dodaju da je rano govoriti o eventualnim poremaćajima cijena.

Mirza Jogunčić, direktor Auto-moto centra Viba u Tuzli, kaže da se po pitanju cijene vozila trenutno ništa nije promijenilo kada su u pitanju saloni i proizvođači, a kada je riječ o prodaji, došlo je do pada, koji će, po njegovom mišljenju, biti nastavljen i dalje.

U Alić-špedu - prodaji vozila u Zenici ističu da građanima ne pada na pamet da u ovoj situaciji razmišljaju o automobilima.

-Sve zavisi koliko će potrajati ovo stanje, a od toga će zavisiti i gubici - kažu u Alić-špedu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.