NavMenu

Hrvatska nastavlja sa gradnjom preostalih dionica Koridora 5c - Vlada odobrila višemilionska kreditna zaduženja

Izvor: Indikator Subota, 28.03.2020. 09:48
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Hrvatska vlada priopćila je da je izdala garancije za zajmove u iznosu od 107 mil EUR od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Hrvatske razvojne banke HBOR kojima će podržati izgradnju posljednjih preostalih dijelova autoceste na koridoru 5c u zemlji.

Istovremeno, vlada je odobrila potpisivanje dva ugovora o zajmu s dvjema bankama preduzeću u državnom vlasništvu Hrvatske autoceste (HAC), zaduženog za provedbu projekta Koridor 5c, navedeno je u saopćenju u četvrtak.

EBRD će posebno odobriti 15-godišnji zajam u iznosu od 55 mil EUR uz promjenjivu kamatnu stopu i šestomjesečni EURIBOR-a plus 1%. Glavnica i kamate bit će vraćeni u polugodišnjim ratama, nakon trogodišnjeg grejs perioda.

HAC će također posuditi 52 mil EUR od HBOR-a, također na 15 godina s trogodišnjim grejs periodom, uz fiksnu godišnju kamatu od 1,95%, koja će se plaćati kvartalno. Zajam će biti denominovan u lokalnoj valuti kuni s euro klauzulom, a bit će dodijeljen u dvije tranše - od 34,3 mil EUR i 17,7 mil EUR.

Prihodi od oba zajma bit će iskorišteni za finansiranje izgradnje posljednja dva preostala dijela dionice koridora 5c u zemlji - sekcije most Halašica - Beli Manastir u dužini od 17,5 km i sekcije Beli Manastir - granica s Mađarskom, lociranoj na ruti koja povezuje Osijek - četvrti najveći grad u državi, sa hrvatskim sjevernim susjedom Mađarskom.

Hrvatski dio europskog prometnog koridora Vc dugačak je oko 90 km, a dvije dionice sjeverno od Osijeka, već su završene.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.