Izvor: eKapija | Nedjelja, 29.03.2020.| 15:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gradnja kružnog toka na obilaznici u Brodu koštaće 2,18 mil KM

(Foto: Blazej Lyjak/shutterstock.com)
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić potpisali su u petak, 27. marta, Ugovor o prenosu prava svojine nad nekretninama bez naknade za potrebe izgradnje obilaznice Brod.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske je 2014. godine uputilo inicijativu Ministarstvu komunikacija i transporta BiH da se iz sredstava GSM licence finansira izgradnja obilaznice oko Broda, s obzirom da se radi o magistralnom putu koji vodi ka graničnom prelazu.

Savjet ministara BiH je 2018. godine donio Odluku o načinu raspodjele prenesenih namjenskih nerealizovanih sredstava uplaćenih na ime dodijeljenih GSM licenci, prema kojoj se Republici Srpskoj prenose sredstva u iznosu 1.100.000 КM za izgradnju obilaznice Brod. Ostatak finanasiraju Putevi RS, a prema sporazumu ovog preduzeća i opštine Brod, opština rješava imovinsko – pravne odnose.

Sama realizacija projekta izgradnje obilaznice oko Broda podijeljena je dvije u faze od kojih prva podrazumijeva rekonstrukciju dijela ulice Brodskog bataljona u Brodu, u dužini od oko 1 kilometar. Ugovorena vrijednost radova iznosi 1,5 mil KM a radovi su u završnoj fazi, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja RS.

Druga faza obuhvata izgradnju kružnog toka na spoju obilaznice sa magistralnim putem MI- 103 (M-14.1 po staroj klasifikaciji), dionica Polje – Brod – spoj u smjeru Dervente i izgradnju kružnog toka na spoju obilaznice sa magistralnim putem MI- 103 (M-14.1 po staroj klasifikaciji, dionica Brod – granica Republike Srpske (Brusnica) – spoj u smjeru Odžaka (Svilaja).

Ugovorena vrijednost radova za ovu fazu iznosi 2,18 mil КM sa PDV-om, a započeće po završetku ekspropijacije i pribavljanja građevinske dozvole.

Realizacijom ovog projekta stvoriće se uslovi za izmještanje kompletnog teretnog saobraćaja iz uže gradske zone, jer se ova opština suočava sa velikim problemima vezanim za dugo zadržavanje teškog teretnog saobraćaja u gradu, a koji gravitira graničnom prelazu i carinskom terminalu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.