NavMenu

Jat tehnika posluje redovno uprkos krizi - Novi vlasnici predlažu i mjere za spas avio-industrije

Izvor: Tangosix Subota, 28.03.2020. 09:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)Ilustracija
Prema procjenama evropskog konzorcijuma koji se bavi održavanjem putničkih aviona, a koji je u novembru prošle godine kupio i srpsku Jat tehniku, pad potražnje za njihovim uslugama "neće biti značajan i brz". Kako navode u saopštenju za medije, avio-kompanijama je potrebno redovno održavanje kako bi bile sertifikovane da mogu letjeti u vazdušnom saobraćaju.

- Pozivamo javnost i vlade država da preduzmu značajne mjere kako bi pomogli avio-kompanijama koje su pogođene koronavirusom. Avio-kompanije su kritičan dio moderne ekonomije - stoji u saopštenju, uz naglasak na činjenicu da su kao kompanija uvijek ulagali u mlade kadrove i da se zbog toga osjećaju pozvanim da javnosti predlože načine kako pomoći vazduhoplovnoj industriji i kako sačuvati radna mjesta.

- Važno je istaći da su avio-kompanije izgradile nešto što možemo nazvati "ekosistemom". Prema IATA-i, u Evropi i Rusiji, samo vazduhoplovni sektor omogućava 12 miliona radnih mjesta i stvara bruto domaći proizvod u iznosu od gotoro 900 mlrd USD. On omogućava lance snabdijevanja, proizvodnju i putovanja. Da bismo ilustrovali obim ove simbioze ne moramo ići dalje od skorašnjeg problema sa Boingovim avionom 737MAX, čije je globalno prizemljenje dramatično smanjilo potražnju za njegovim dijelovima, što je zauzvrat dovelo do otpuštanja ljudi u sektoru koji je proizvodio te dijelove.

- Cjelokupna vazduhoplovna industrija osjetila je zabranu putovanja usljed koronavirusa u trenu. Za samo tri dana, kriza sa kojom se suočavamo je već veća od 11. septembra i svjetske ekonomske krize iz 2008. godine zajedno. Prema CAPA-i, ako virus nastavi da se širi sadašnjim tempom, u maju će 80% avio-kompanija bankrotirati. Ukoliko putnička avijacija bankrotira to će smanjiti potražnju za novim putničkim avionima, neki nikada neće biti ni isporučeni svojim naručiocima i sve to će uticati na proizvodni sektor. Gubici će takođe uticati i na cijene avionskih karata, što sve potencijalno može usporiti svjetsku ekonomiju na duže vreme - kažu iz Avia Primea uz prijedlog konkretnih mjera:

- Odložite umjesto da otkazujete putovanja kako biste makar na taj način pomogli avio-kompanijama.

- Ne bojte se putničkih aviona nakon proglašenja kraja pandemije. Avio-kompanije i kompanije kao što je naša redovno obavljaju dubinsko čišćenje i dezinfekciju putničke kabine. Putničke kabine će biti bezbjedne za putnike.

- Ohrabrujemo sve činioce u industriji da što prije otkriju kako da pomognu svojim avio-kompanijama, dok IATA kaže da će ukupna vrijednost potrebnih kompenzacija za gubitke na globalnom nivou biti veća od 220 mlrd USD.

- Avio-saobraćaj je najbezbjedniji, najbrži i najpraktičniji vid transporta. To je način kako se povezujemo, poslujemo, posjećujemo porodicu i putujemo svetom. Sve to će nam biti podjednako neophodno i kada se proglasi kraj pandemije - navodi se u apelu kompanije Avia Prime, novog vlasnika Jat tehnike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.