NavMenu

PAŠIĆ: Banke će dati kreditne olakšice klijentima

Izvor: eKapija Nedjelja, 29.03.2020. 15:06
Komentari
Podeli
Sanela PašićSanela Pašić
Predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka Bosne i Hercegovine Sanela Pašić kazala je juče, 26. marta, na press konferenciji u Sarajevu da su banke u BiH i više nego svjesne problema u kojem se nalazimo i udara koji ekonomija doživljava nakon pojave novog koronavirusa Covid-19.

- Banke žele i bit će partneri svojim klijentima, pravnim subjektima i fizičkim osobama, kao i Vladi, Udruženju poslodavaca i našem supervizoru u prevazilaženju ovih problema, tako što ćemo dati kreditne olakšice svojim klijentima - najavila je Pašić.

Dodala je da je njihov supervizor propisao osnovni okvir u kojem bi se te olakšice trebale definirati, a odluka će stupiti na snagu već danas ili sutra. Zadatak bankara je da u narednim danima na osnovu tog okvira precizno definiraju njegovu sadržinu.

To će značiti da će banke trebati dati odgovore kome se i na koji način daje modifikacija i proces je veoma kompliciran zbog čega će biti potrebno nekoliko dana da se taj posao okonča, a poštovat će se nekoliko principa u odlukama.

Prvi princip odnosi se na pružanje maksimalne pomoći onima koji su ugroženi ovim virusom, bez obzira o kojoj se grupi klijenata radi, dok je drugi princip zadržati fokus na zdravlju klijenata, jer kada se dogovaraju novi ili mijenjanju postojeći krediti to podrazumijeva odlazak u banku te je namjera oprostiti te aktivnosti.

- Treći princip je održavanje bankarskog sektora koji kao i svaki drugi doživljava usporavanje prihoda i krizu te davanje olakšica znači dodatno preuzimanje tereta iz ekonomije, ali to mi želimo i možemo uraditi, jer imamo dobar kapital i likvidnost - pojasnila je Pašić, navodi se na sajtu Grada Sarajevo.

Kada banke definiraju sve uslove, koristit će sve svoje resurse koje koriste za komuniciranje sa klijentima da objasne novonastalu situaciju i postupak na najlakši mogući način, zbog čega je i zamolila za strpljenje, jer će za to biti potrebno vrijeme.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Izgradnja HE Dabar: Radovi u zoni mašinske zgrade, angažovano oko 100 kineskih radnika

Na izgradnji hidroelektrane Dabar, aktivirana su gradilišta u zoni mašinske zgrade, brane Pošćenje, kao i na nasipu Grebak, a na ovom projektu koji izvodi kineska kompanija Gezhouba group (Gezuba grupa) angažovano je oko 100 kineskih radnika, rekao je Srni direktor preduzeća Hidroelektrana Dabar Slaviša Stajić. Stajić je objasnio da je na nasipu Vranjača u toku gradnja pristupnog puta, pa će i to gradilište biti aktivirano u narednih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.