Izvor: eKapija | Petak, 27.03.2020.| 09:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Virus korona kroz prizmu privrednika - Cromex iz Prijedora radi, ali sve teže nabavljaju repromaterijal

Na uticaj koji pandemija virusa Covid 19 ostavlja na ekonomske (ne)prilike, nisu imuni ni veliki ni mali privrednici.

Prijedorska kompanija Cromex, čije se poslovanje proteklih godina ubrzano kretalo uzlaznom putanjom, 2019. godinu pamtiće po brojim novitetima. Lansirali su prvi domaći moped Torini, te investirali više od 5 mil KM u mašine i značajno proširili paletu proizvoda, uključujući i antivandal javne toalete.

No, planove kompanije, koji su podrazumijevali povećanje prometa za oko 20% u ovoj godini, mogla bi da poremeti aktuelna situacija.

Enes Pehlić, direktor Cromex-a navodi za eKapiju da će posljedica svakako biti, ali da i dalje rade.

- I dalje radimo, pratimo i analiziramo svakodnevno situaciju. Imamo ugovorenog posla ali nabavka repromaterijala i isporuke su sve više upitne. Nažalost, očekivati je zasigurno pad proizvodnje - navodi Pehlić

Dodaje i da imaju potrebu za izvozom, kao i da je sad sve otežano i zasad stanje se kreće ka potpunoj obustavi.

- Biće veliki poremećaj na tržištu i nastaće pomalo haotično stanje - kaže nam Pehlić.

Poručuje da bi država trebala da do daljnjeg privrednike oslobodi svih davanja ili da ih svede na minimum, kao indirektnu pomoć ciljanim preduzećima koja dobro posluju i imaju šansu za održiv opstanak.

- Oporavak će trajati dugo, zasigurno u ovoj godini ne. Tek početkom iduće godine i to ona preduzeća koja prežive ovu situaciju - smatra Pehlić.

S.T.

Šta kažu privrednici u BiH o poslovanju za vrijeme korona virusa, kako čuvaju svoj biznis i koje su im preporuke za spas domaće ekonomije čitajte OVDJE.

Pozivamo vas da eKapiji na mail urednikbh@ekapija.com pošaljete svoje razmišljanje na ovu temu - šta privrednici i država mogu zajedno uraditi da prebrodimo ovu sitaciju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.