NavMenu

Kraš ponudio 1,21 KM za akcije Mire

Izvor: Capital Petak, 27.03.2020. 08:28
Komentari
Podeli
(Foto: Alexander Tolstykh/shutterstock.com)
Godinu dana nakon utvrđene zakonske obaveze i odluke Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske da im blokira upravljačka prava, hrvatska kompanija Kraš objavila je ponudu za preuzimanje preostalih akcija u najvećoj domaćoj koditorskoj firmi Mira iz Prijedora.

Prema ponudi koja je objavljena 26. marta, Kraš se obavezuje za svaku akciju isplatiti 1,21 KM, prenosi portal Capital.

Kraš je vlasnik 14.057.065 akcija Mire, nominalne vrijednosti od 1 KM što predstavlja 76,09% glasova u skupštini, a sa njim zajednički djeluje Mesna industrija Braća Pivac.

- Ponudilac se obavezuje da će platiti cijenu navedenu u ovoj ponudi za sve deponovane akcije u roku od deset dana od dana isteka roka važenja ove ponude. Rok važenja ove ponude za preuzimanje je 30 dana od dana njenog objavljivanja - navodi se u ponudi.

Akcionar koji želi da prihvati ovu ponudu dužan je da akcije koje su predmet ove ponude deponuje kod depozitara, do isteka roka važenja ponude.

Svoje akcije s pravom glasa akcionar deponuje tako da bilo kojem berzanskom posredniku, ovlaštenom za poslovanje sa hartijama od vrijednosti na teritoriji Republike Srpske, daje potpisan nalog za prihvatanje ove ponude

Podsjećamo, Krašu je bilo zabranjeno odlučivanje u skupštini akcionara prijedorskog preduzeća jer je utvrđeno kako su još prije godinu dana morali objaviti ponudu za preuzimanje preostalih akcija a to nisu uradili, čime su prekršili Zakon o preuzimanju akcionarskih društava u Republici Srpskoj.

Ova kompanija je 2003. godine kupila 75,68% akcija prijedorske Mire, te 2008. godine stekla još jedan dio akcija, nakon čega je došla u posjed 76,09% akcija.

Mira je vodeći proizvođač konditorskih proizvoda u Bosni i Hercegovini, a 75% svojih proizvoda izvozi u zemlje okruženja, Evropu i prekookeanske zemlje.

Osim Kraša drugi najveći akcionar u Miri je Republika Srpska preko Penzijskog rezervnog fonda (9,99% akcija) i Fonda za restituciju RS (5,05% akcija).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.