Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.03.2020.| 13:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počinje raspodjela regresiranog dizel-goriva za više od 9.000 gazdinstava u RS

(Foto: Jan Miko/shutterstock.com)
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske počinje podjelu regresiranog dizel-goriva za 9.418 poljoprivrednih gazdinstava (korisnika podsticaja). Preuzimanje/kupovina regresiranog dizel-goriva će početi u ponedjeljak 30. marta i trajati do 30. oktobra 2020. godine.

Za finansiranje ove mjere Ministarstvo je rezervisalo najmanje 5,5 mil КM, saopšteno je iz Ministarstva.

U skladu sa Zaključkom Republičkog kriznog štaba, prvim obračunom su obuhvaćeni i korisnici koji nisu izvršili obavezu plaćanja protivgradne zaštite i prijavu doprinosa za 2019. godinu.

Spiskovi korisnika koji su obuhvaćeni prvim obračunom biće poslani svim lokalnim upravama u Republici Srpskoj i dostupni na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Poljoprivrednici mogu preuzeti ukupno 100 litara regresiranog dizel-goriva po hektaru obradive poljoprivredne površine upisane kao način korištenja u Registru poljoprivrednih gazdinstava. Podsticaj za regresiranje dizel-goriva za izvođenje proljećnjih i jesenjih radova u poljoprivredi utvrđen je u iznosu od 0,60 КM po litri dizel-goriva.

Regresirano dizel-gorivo korisnici će preuzimati kod distributera koji su sklopili sporazum sa Ministarstvom za distribuciju istog.

Poljoprivredni proizvođači koji nisu obuhvaćeni prvim obračunom, biće obuhvaćeni sljedećim, ako izvrše obavezu ažuriranja sjetvenih površina u Registru poljoprivrednih gazdinstava (u APIF-u). Novi obračuni će se ažurirati svakih 10 do 15 dana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.