Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.03.2020.| 13:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za veterinare u FBiH 2,5 mil KM poticaja u 2020.

(Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)
Federalna vlada usvojila je Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava "Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima - Poticaj za veterinarstvo" utvrđen Budžetom FBiH za 2020. godinu, u iznosu od 2,5 mil KM, a realizacija ovih sredstava će zavisiti od ostvarenih prihoda u Budžetu Federacije BiH.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će Programom raspoređena sredstva dostaviti njihovim korisnicima koji su ih dužni koristiti u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta FBiH i Zakonom o veterinarstvu, a Federalnom ministarstvu finansija će podnostiti tromjesečni izvještaj o njihovom utrošku.

Kako je navedeno u ovom programu, tokom 2020. godine u Federaciji BiH će biti nastavljeno dijagnostičko ispitivanje na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu goveda, kako bi bili osigurani minimalni uvjeti za plasman naših proizvoda na strano tržište.

Također, bit će nastavljena realizacija Programa za suzbijanje i kontrolu bruceloze kod ovaca i koza u Federaciji BiH. Rezultati dijagnostičkog ispitivanja na zarazne bolesti su pokazatelj epizootiološke situacije u Federaciji BiH i omogućavaju blagovremeno poduzimanje mjera za suzbijanje, sprječavanje širenja i iskorjenjivanje zaraznih bolesti.

Proizvodnja sigurnog proizvoda i dalje je osnovni cilj kada je riječ o realizacija ovog programa, i zbog toga se provodi službeno uzorkovanje namirnica životinjskog porijekla kako bi bile utvrđene smjernice za daljnje preventivno djelovanje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.