Izvor: Telegraf | Četvrtak, 26.03.2020.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Turizam je otporna grana privrede - Kako će izgledati putovanja posle pandemije?

Ilustracija (Foto: Rocksweeper/shutterstock.com )
Kada pandemija koronavirusa prođe, ljudi će željeti da putuju, ali će biti oprezniji, pokazuje studija kompanije Luggage hero.

Više od polovine Amerikanaca (58%) planira da putuje u periodu između maja i septembra 2020. godine, ali svaki četvrti ispitanik kaže da će izbjegavati velike gradove i javni prevoz.

Izvršni direktor Luggage Hero kompanije Janik Lavec kaže da će tražnja turističkih aranžmana biti jača nego ikad kad se pandemija završi.

Ostaće u zemlji

Mnogi će izbjegavati međunarodna putovanja jer će se osjećati veću sigurnost ukoliko budu bliže svojoj kući.

Neće putovati daleko od kuće

Pojedini će radije birati odmor proveden u domovini i road trip putovanja kako bi izbjegli avionske letove i krstarenje.

Putovanja će trajati kraće

Zbog uticaja ekonomije, klasičan dvonedeljni ljetni odmor bi mogao da se pretvorti u dug vikend.

Da li će se turistička industrija oporaviti od pandemije koronavirusa?

- Putovanja i turizam su veoma otporna industrija koja se iznova i iznova oporavlja od bolesti i prirodnih katastrofa - kaže Džon Lovel iz kompanije Travel Leaders Group.

Promatrači ove industrije predviđaju brzi povratak turizmu, uprkos trenutnim naslovima propasti i sumraka. Oni ističu da se i ranije turizam brzo oporavljao nakon drugih pandemija i katastrofa, uključujući i 11. septembar.

- Morate da procjenite sopstvenu toleranciju na rizik, preduzmete razumne i oprezne mjere predostrožnosti i donositi pametne odluke o putovanju - kaže Lovel i dodaje da "trenutno postoje nevjerovatne turističke ponude za destinacije širom svijeta".

Kako će putovanja izgledati nakon koronavirusa?

Vjerovatno je da će turistički centri započeti agresivni program oporavka od korona virusa onog trenutka kada se smiri pandemija. To je predviđanje Vejna Smita, predsjednika Odeljenja za hotelijerstvo i menadžment u turizmu na Koledžu Čarlston.

- Većina zemalja će uspostaviti strategiju oporavka, a najvjerovatnije će uvoditi određene popuste - kaže Vejn.

Smit kaže da najbolje strategije ne moraju nužno da se odnose na niže cijene, već i na kvalitet.

- U prošlosti sam video primjere da hotel nudi besplatne obroke uz bukiranje soba, a možda čak i karte za posjetu određenih atrakcija - dodaje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.