NavMenu

MOL Grupa preorjentisala pogone na proizvodnju dezinfekcionih tečnosti

Izvor: Energetika.ba Petak, 27.03.2020. 08:10
Komentari
Podeli
(Foto: sebra/shutterstock.com)
MOL Grupa započela je novu proizvodnju dezinfekcijskih tekućina za ruke i površine kako bi se nadomjestio nedostatak takvih trenutačno iznimno potrebnih sredstava za zaštitu od koronavirusa. U Hrvatskoj će se proizvesti 50.000 litara sredstava, a dnevna proizvodnja u Mađarskoj iznosi također 50.000 litara. Proizvodnja je također pokrenuta i u Slovačkoj gdje će se proizvoditi 6-8.000 litara proizvoda dnevno.

Manjak tih proizvoda prisutan je na cijelom području djelovanja MOL Grupe.

Proizvođač maziva i član grupe MOL Lub prenamijenio je proizvodnju linije za pranje vjetrobranskog stakla u tvornici Almásfüzitő u samo tjedan dana. Pogon trenutačno radi 24 sata, svih sedam dana u tjednu u tri smjene, proizvodeći dnevnu zapreminu od 50.000 litara jako traženih sredstva – čime MOL značajno doprinosi poboljšanju naporima u borbi protiv posljedica uzrokovanih koronavirusom.

Hemijske formule za dva nova proizvoda stvorene su na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), te su testirani i odobreni u rekordnom vremenu od strane Nacionalnog instituta za farmaciju i prehranu u Mađarskoj, a s obzirom na situaciju sa širenjem opasne zaraze COVID-19. Etanol za proizvodnju sredstva za dezinfekciju ruku pribavlja se u Mađarskoj.

MOL Lub već je isporučio prve proizvedene količine državnim institucijama koje igraju ključnu ulogu u borbi protiv koronavirusa, bolnicama i komunalnim poduzećima, prema uputama Operativne skupine koju je osnovala mađarska vlada. Proizvodnja i otprema održavat će se kontinuirano.

MOL koristi svoje nove proizvode i za zaštitu vlastitih djelatnika od koronavirusa u rafinerijama, proizvodnim pogonima i benzinskim crpkama, tako da bi se osigurala adekvatna zaštita zaposlenih na opskrbi energijom.

MOL Grupa također je započela proizvodnju sredstava za dezinfekciju i u Slovačkoj i Hrvatskoj. U Hrvatskoj proizvodnju nosi INA, hrvatska članica koncerna, a u Slovačkoj VURUP, također članica MOL Grupe.

INA-in Dezinol koji su razvili stručnjaci INA Maziva nedavno je dobio odobrenje Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Sredstvo za čišćenje površine također se koristi u vlastitim pogonima tvrtke za zaštitu zaposlenika, a javnosti će biti dostupan u 0,6-litarskim bocama na INA sprodajnim mjestima u Hrvatskoj već krajem ovog tjedna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.