NavMenu

PD Butmir želi pomoći u rješavanju posljedica koronavirusa - Nude resurse za angažovanu domaću proizvodnju hrane

Izvor: poljoprivreda.ba Četvrtak, 26.03.2020. 10:53
Komentari
Podeli
(Foto: pixinoo/shutterstock.com)
Zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, KJP PD Butmir uputilo je otvoreno pismo vlastima u Kantonu Sarajevu. U pismu je direktor ovog preduzeća Asad Jelašković kazao kako ovo preduzeće želi da se aktivno uključi u rješavanje eventualnih posljedica nastalih pandemijom.

Budući da je osnovna djelatnost preduzeća primarna poljoprivredna proizvodnja, odnosno proizvodnja mlijeka i kukuruzne silaže za ishranu stoke, te da preduzeće raspolaže sa znatnim zemljišnjim resursima, naglasili su da je njihova namjera da te resurse stave na raspolaganje građanima KS, odnosno da počnu proizvodnju hrane za ljudsku upotrebu.

- Već sada vidimo da se razvijene zemlje okreću što većoj proizvodnji hrane, te u tom smislu i mi moramo razmišljati jer je veliko pitanje šta će se dešavati u narednom periodu ako se zaustavi izvoz hrane iz država koje su posebno pogođene virusom i koje žele prvenstveno da zadovolje svoje potrebe sa osnovnim životnim namirnicama. Naravno, u trenutnoj situaciji, BiH ovisi o uvozu poljoprivrednih proizvoda, iako imamo sve uslove za intenzivnu proizvodnju - stoji u otvorenom pismu.

Nadalje stoji da je u KJP PD Butmir uposleno pet diplomiranih inžinjera poljoprivrede, koji svojim znanjem mogu adekvatno odgovoriti kada je u pitanju proizvodnja hrane.

- Osim toga, raspolažemo sa ogromnim zemljišnim resursima, oko 240 ha izuzetno plodnog tla, koji se redovno koriste za proizvodnju kukuruzne silaže. Kompletno zemljište kojim raspolaze preduzeće nalazi se na području općina Ilidža i Novi Grad. Naravno, u blizini ovih parcela, protiču i rijeke, te postoji mogućnost i navodnjavana zasijanih kultura. Naravno, proizvodnju kukuruzne silaže nebi zapostavili, jer ipak proizvodnja hrane za grla koja se nalaze na farmi su naš prioritet, ali bi se dio zemljišta mogao iskoristiti za proizvodnju povrća - stoji u pismu.


Bitno je takodjer napomenuti da KJP PD Butmir raspolaže i sa poljoprivrednom mehanizacijom koja bi se koristila u pripremi zemljišta za sjetvu,odnosno sadnju.

- Naš prijedlog jeste da određene površine zasijemo i zasadimo ratarskim i povrtarskim kulturama. Također, plastenička proizvodnja, odnosto proizvodnja povrća, ali i voća u plastenicima je i te kako zanimljiva opcija. Naravno, sve te planove i zamisli možemo naknadno definisati i dogovoriti ako smatrate da bi trebali krenuti u ovom pravcu. Važno je istaći da postoje i oprimalni agronomski rokovi koje bi trebalo ispoštovati ako se odlučimo za ove vidove proizvodnje - stoji u otvorenom pismu direktora KJP PD Butmir Asad Jelešković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.