Izvor: poljoprivreda.ba | Četvrtak, 26.03.2020.| 10:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

PD Butmir želi pomoći u rješavanju posljedica koronavirusa - Nude resurse za angažovanu domaću proizvodnju hrane

(Foto: pixinoo/shutterstock.com)
Zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, KJP PD Butmir uputilo je otvoreno pismo vlastima u Kantonu Sarajevu. U pismu je direktor ovog preduzeća Asad Jelašković kazao kako ovo preduzeće želi da se aktivno uključi u rješavanje eventualnih posljedica nastalih pandemijom.

Budući da je osnovna djelatnost preduzeća primarna poljoprivredna proizvodnja, odnosno proizvodnja mlijeka i kukuruzne silaže za ishranu stoke, te da preduzeće raspolaže sa znatnim zemljišnjim resursima, naglasili su da je njihova namjera da te resurse stave na raspolaganje građanima KS, odnosno da počnu proizvodnju hrane za ljudsku upotrebu.

- Već sada vidimo da se razvijene zemlje okreću što većoj proizvodnji hrane, te u tom smislu i mi moramo razmišljati jer je veliko pitanje šta će se dešavati u narednom periodu ako se zaustavi izvoz hrane iz država koje su posebno pogođene virusom i koje žele prvenstveno da zadovolje svoje potrebe sa osnovnim životnim namirnicama. Naravno, u trenutnoj situaciji, BiH ovisi o uvozu poljoprivrednih proizvoda, iako imamo sve uslove za intenzivnu proizvodnju - stoji u otvorenom pismu.

Nadalje stoji da je u KJP PD Butmir uposleno pet diplomiranih inžinjera poljoprivrede, koji svojim znanjem mogu adekvatno odgovoriti kada je u pitanju proizvodnja hrane.

- Osim toga, raspolažemo sa ogromnim zemljišnim resursima, oko 240 ha izuzetno plodnog tla, koji se redovno koriste za proizvodnju kukuruzne silaže. Kompletno zemljište kojim raspolaze preduzeće nalazi se na području općina Ilidža i Novi Grad. Naravno, u blizini ovih parcela, protiču i rijeke, te postoji mogućnost i navodnjavana zasijanih kultura. Naravno, proizvodnju kukuruzne silaže nebi zapostavili, jer ipak proizvodnja hrane za grla koja se nalaze na farmi su naš prioritet, ali bi se dio zemljišta mogao iskoristiti za proizvodnju povrća - stoji u pismu.

Bitno je takodjer napomenuti da KJP PD Butmir raspolaže i sa poljoprivrednom mehanizacijom koja bi se koristila u pripremi zemljišta za sjetvu,odnosno sadnju.

- Naš prijedlog jeste da određene površine zasijemo i zasadimo ratarskim i povrtarskim kulturama. Također, plastenička proizvodnja, odnosto proizvodnja povrća, ali i voća u plastenicima je i te kako zanimljiva opcija. Naravno, sve te planove i zamisli možemo naknadno definisati i dogovoriti ako smatrate da bi trebali krenuti u ovom pravcu. Važno je istaći da postoje i oprimalni agronomski rokovi koje bi trebalo ispoštovati ako se odlučimo za ove vidove proizvodnje - stoji u otvorenom pismu direktora KJP PD Butmir Asad Jelešković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.