Izvor: Indikator | Četvrtak, 26.03.2020.| 09:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elektroprivrede najavljuju olakšicu u vidu neobračunavanja zateznih kamata

(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com )
Elektroprivredna preduzuća razmatraju olakšice za korisnike u vanrednoj situaciji izazavnoj koronavirusom, a kao mjera pominje se nenaplaćivanje zatezne kamate.

Iz Elektroprivrede BiH su najavili da će u narednom periodu biti razmotrena zakonska mogućnost da se u vremenu trajanja proglašenog stanja nesreće ne obračunava i ne naplaćuje zakonska zatezna kamata. Ova kompanija je takođe uvela mjeru da nikome neće biti isključena struja za vrijeme trajanja krize.

Saglasno zaključku o neobračunavanju zateznih kamata koji je donio Republički štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj, Elektroprivreda RS razmatra mjere pomoći građanima i javnim preduzećima, koje će obznaniti krajem sedmice.

Prema zaključku Štaba, preporučuje se Elektroprivredi RS i svim davaocima komunalnih i telekomunikacionih usluga, uključujući i IPTV, da prilikom ispostavljanja računa za izvršene usluge u periodu mart, april i maj 2020. godine ne obračunavaju zatezne kamate.

- Trenutno analiziramo stanje i tražimo modalitete koji bi koji bi bili najbolji za saniranje štetnih posljedica virusa korona. Svakako da ćemo na neki način morati pomoći građanima - istakli su za ATV iz Elektroprivrede RS.

Za razliku od elektroprivrednih preduzeća u BiH, za mnogo konkretniju mjeru opredijelili su se u Sloveniji.

Prvi dobavljač električne energije u ovoj zemlji GEN-I odlučio je za tri mjeseca smanjiti cijenu električne energije za 15% za sve domaćinstva i male poslovne kupce.

- Sada nije vrijeme za kovanje profita i ličnog interesa, već za solidarnost - rekao je predsjednik Uprave GEN-I-ija Robert Golob.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.