Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.03.2020.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ministarstvo prometa BiH apeluje na Hrvatsku da ukine policijsku pratnju teretnih kamiona

Stanje na GP Gradiška u srijedu, 25. marta (Foto: Ministarstvo prometa i komunikacija BiH)
Ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović obišao je u srijedu, 25. marta, Granični prelaz Gradiška i uvjerio se u katastrofalnu situaciju trenutnog stanja u cestovnom teretnom prijevozu.

Granični prijelazi između BiH i Republike Hrvatske kojima se odvija tranzitni promet preko teritorije BiH su Bijača–Nova Sela, Gradiška–Stara Gradiška, Šamac–Slavonski Šamac, Neum 1–Klek i Neum 2–Zaton Doli.

- Ono što u ovom trenutku izuzetno otežava odnose jesu konvoji koje organizira policija Republike Hrvatske. Naime, teretna vozila koja su prešla granični prijelaz i ušla u Republiku Hrvatsku policija skuplja u konvoje i provozi pod pratnjom do izlaza iz Republike Hrvatske. Trenutno su vozači iz BiH prisiljeni na izrazito duga čekanja. Na primjer, vozač koji je vozilom ušao preko GP Stara Gradiška 22. marta u 22:00 sati još uvijek čeka na formiranje i kretanje konvoja, što je odraz postojećeg izuzetno teškog stanja - kažu iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Zbog ovakve odluke Republike Hrvatske privrednici/prijevoznici u međunarodnom prevozu iz BiH su suočeni sa velikim zastojima i čekanjima u prometu. U Gradišci su kilometarske kolone i u koloni se čeka preko dva dana zbog otežanog ulaska u Republiku Hrvatsku. Vozači koji moraju poštovati izolaciju (boravak u kabini vozila) borave i po 48 sati u koloni čekajući samo da pređu teritoriju Republike Hrvatske. Formiranje konvoja predugo traje, a onda i kretanje istih.

- Potrebno je da se tranzit teretnih motornih vozila kroz Republiku Hrvatsku odvija bez formiranja konvoja, da se preko GP Šamac omogući prelazak teretnih motornih vozila koja tranzitiraju preko Republike Hrvatske za sve zemlje, što sad nije slučaj, a poželjno bi bilo da se omogući još neki granični prijelaz za tranzit teretnih motornih vozila. Apeliramo na sve institucije i organe u Republici Hrvatskoj da ukinu ovu lošu praksu, propišu jasno koridore za prolazak te da ne izlažu vozače ovako okrutnim uvjetima gdje su mnogi prijevoznici prinuđeni da prestanu obavljati prijevoz ne svojom krivicom - poručuju iz Ministarstva prometa BiH.

Iz tog ministarstva apeluju da se ukine policijska pratnja za koridore koji su definirani te da se postupanje uskladi sa drugim zemljama EU. Put od 250 kilometara prelazi se za više od 48 sati, što je katastrofalno po vozače.

- Molimo za razum i apeliramo da se, prije svega, vozačima, koji su jedini stub odbrane ekonomije u situaciji u kojoj se svi nalazimo, omogući dostojanstveno obavljanje izuzetno teškog posla u ovim okolnostima - poručuju iz Ministarstva prometa i komunkacija BiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.