Izvor: Startit | Četvrtak, 26.03.2020.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Porastao broj hakerskih napada na sajt Svjetske zdravstvene organizacije

Ilustracija (Foto: Blazej Lyjak/shutterstock.com)
U lancu napada posljednji je pokušao da ukrade podatke za prijavu zaposlenih na platformu Svjetske zdravstvene organizacije.

- Napad je bio bezuspešan, ali nismo uspjeli da identifikujemo napadače - potvrdio je za Reuters Flavio Ahio, šef za zaštitu podataka Svjetske zdravstvene organizacije.

Taj hakerski napad je još jedan u nizu koji su do sada imali SZO kao metu. Na osnovu prvog saopštenja Aleksandra Urbelisa, eksperta za sajber zaštitu, prva hakerska aktivnost zabilježena je 13. marta.

Tada je postavljen sajt koji je imitirao platformu za internu mejl komunikaciju zaposlenih te organizacije. Izvor napada nije zvanično ustanovljen, ali su glavne sumnje usmjerene na grupu DarkHotel, čija aktivnost u sajber-špijunaži datira od 2007. godine.

Kako Aljazeera navodi, na osnovu dosadašnjih analiza i istraživanja kompanije Kaspersky, u prethodnim nedeljama je uočena slična infrastruktura sajber napada na druge zdravstvene i humanitarne organizacije. Da li je u pitanju DarkHotel zvaničnici nisu uspjeli da potvrde.

Sajber eksperti su saglasni da je svrha ovakvih aktivnosti krađa lozinki putem kojih bi u ime organizacija hakerske grupe mogu da pristupe finansijama i povjerljivim informacijama. Među najosjetljivije se ubrajaju podaci o potencijalnim lijekovima, testovima i vakcinama protiv COVID-19.

Aleksandar Urbelis navodi da se na dnevnom nivou postavi otprilike 2.000 lažnih sajtova pozvanih na opštu zabrinutost zbog epidemije.

Svetska zdravstvena organizacija skreće pažnju na zvanično saopštenje. Pozivaju javnost da ne daju svoje korisničke podatke i ne uplaćuju finansijske nadoknade prilikom apliciranja za posao, registrovanja za učestvovanje u konferencijama ili rezervisanja smještaja.

Pozivaju i na ignorisanje drugih sajtova sem zvaničnog i da korisnici ne učestvuju u predloženim lutrijama i drugim igrama na sreću. U slučaju sumnjivog kontakta, najefikasnije rješenje je prijaviti pošiljaoca.

Neophodno je dodatno podizanje svijesti o bezbjednosti, pogotovo prilikom rada ili studiranja u kućnim uslovima. Među izdvojenim savjetima je predlog Den Vajlija, iz CheckPoint kompanije, da se upotreba Office 365 osigura sa najmanje dvije kompanije koje pružaju zaštitu od napada, piše Startit.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.