NavMenu

Porastao broj hakerskih napada na sajt Svjetske zdravstvene organizacije

Izvor: Startit Četvrtak, 26.03.2020. 08:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Blazej Lyjak/shutterstock.com)Ilustracija
U lancu napada posljednji je pokušao da ukrade podatke za prijavu zaposlenih na platformu Svjetske zdravstvene organizacije.

- Napad je bio bezuspešan, ali nismo uspjeli da identifikujemo napadače - potvrdio je za Reuters Flavio Ahio, šef za zaštitu podataka Svjetske zdravstvene organizacije.

Taj hakerski napad je još jedan u nizu koji su do sada imali SZO kao metu. Na osnovu prvog saopštenja Aleksandra Urbelisa, eksperta za sajber zaštitu, prva hakerska aktivnost zabilježena je 13. marta.

Tada je postavljen sajt koji je imitirao platformu za internu mejl komunikaciju zaposlenih te organizacije. Izvor napada nije zvanično ustanovljen, ali su glavne sumnje usmjerene na grupu DarkHotel, čija aktivnost u sajber-špijunaži datira od 2007. godine.

Kako Aljazeera navodi, na osnovu dosadašnjih analiza i istraživanja kompanije Kaspersky, u prethodnim nedeljama je uočena slična infrastruktura sajber napada na druge zdravstvene i humanitarne organizacije. Da li je u pitanju DarkHotel zvaničnici nisu uspjeli da potvrde.

Sajber eksperti su saglasni da je svrha ovakvih aktivnosti krađa lozinki putem kojih bi u ime organizacija hakerske grupe mogu da pristupe finansijama i povjerljivim informacijama. Među najosjetljivije se ubrajaju podaci o potencijalnim lijekovima, testovima i vakcinama protiv COVID-19.

Aleksandar Urbelis navodi da se na dnevnom nivou postavi otprilike 2.000 lažnih sajtova pozvanih na opštu zabrinutost zbog epidemije.

Svetska zdravstvena organizacija skreće pažnju na zvanično saopštenje. Pozivaju javnost da ne daju svoje korisničke podatke i ne uplaćuju finansijske nadoknade prilikom apliciranja za posao, registrovanja za učestvovanje u konferencijama ili rezervisanja smještaja.


Pozivaju i na ignorisanje drugih sajtova sem zvaničnog i da korisnici ne učestvuju u predloženim lutrijama i drugim igrama na sreću. U slučaju sumnjivog kontakta, najefikasnije rješenje je prijaviti pošiljaoca.

Neophodno je dodatno podizanje svijesti o bezbjednosti, pogotovo prilikom rada ili studiranja u kućnim uslovima. Među izdvojenim savjetima je predlog Den Vajlija, iz CheckPoint kompanije, da se upotreba Office 365 osigura sa najmanje dvije kompanije koje pružaju zaštitu od napada, piše Startit.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.