Izvor: Indikator | Četvrtak, 26.03.2020.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Evropska unija će osigurati 373 mil EUR Zapadnom Balkanu - Za BiH planirano 68 mil EUR

(Foto: Per Bengtsson/shutterstock.com)
Evropska unija planira osigurati 373 mil EUR zemljama Zapadnog Balkana kako bi podržala njihov socijalni i ekonomski oporavak od koronavirusne krize, rekao je visoki dužnosnik EU u srijedu.

EU također izdvaja 38 mil EUR za neposrednu podršku zdravstvenim sektorima zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je povjerenik EU za proširenje Oliver Varhelyi na svom Twitter nalogu.

- Pisao sam premijerima naših partnera na Zapadnom Balkanu da potvrdim da mi stojimo uz regiju u borbi protiv izbijanja koronavirusa - kazao je Varhelyi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je rekao da ga je komesar Varhelyi informirao da će Evropska komisija odobriti BiH 68 mil EUR, od čega 28 mil EUR za zdravstveni sistem i 40 mil EUR za podršku ekonomiji.

Podrška EU za ekonomski oporavak Srbije iznosiće 78 mil EUR, dok će 15 mil EUR biti osigurano za neposrednu kupnju i prijevoz medicinske opreme, rekao je šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrizi u odvojenom tweetu u srijedu.

Ranije u srijedu, ambasador EU u Sjevernoj Makedoniji, Samuel Žbogar, rekao je da se EU obavezala osigurati do 66 mili EUR kako bi se pomoglo zemlji u borbi protiv epidemije koronavirusa i njegovog utjecaja na ekonomiju.

Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav izjavio je u srijedu da ta unija osmišljava program vrijedan 50 mil EUR za podršku Vladi Podgorice u rješavanju posljedica koronavirusne krize.

Osim toga, EU osigurava 3 mil EUR za neposrednu pomoć crnogorskom zdravstvenom sektoru, rekao je Orav.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.