Izvor: eKapija | Srijeda, 25.03.2020.| 12:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Putevi RS podižu kredit od 200 mil KM za investiciona ulaganja - Rok za ponude 8. maj

Ilustracija (Foto: Bertold Werkmann/shutterstock.com)
Putevi Republike Srpske raspisali su tender za kreditno zaduženje od 200 mil KM koje će prema planu biti utrošene za investiciona ulaganja.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, dug bi trebalo da se vrati u narednih sedam godina sa grejs periodom od dvije godine i kamatnom stopom od maksimalno 3% na godišnjem nivou.

Osim glavnice, procjena je da će Putevi RS po osnovu kamata i drugih troškova vratiti još 22 mil KM.

Ovo zaduženje je najavljeno još prošle godine a dolazi u periodu globalne pandemije virusa korona, koji sa sobom donosi i veliku neizvjesnost kada su privredna kretanja u pitanju.

Međutim, i pored toga direktor Puteva RS Nenad Nešić, kaže za Capital kako ne očekuje probleme u isplati milionskih obaveza koje će preduzeće preuzeti na sebe.

- Smatram da privreda u Republici Srpskoj ne smije zamrijeti, i javno preduzeće se u skladu sa tim ponaša. Nepogoda će sigurno proći a ekonomija i Republika Srpska moraju živjeti. Očekujemo da će nakon što se ovo završi naši prihodi biti stabilni, redovni i u skladu sa planovima te da ćemo obaveze po ovom pitanju bez problema ispunjavati - kazao je Nešić.

Prema njegovim riječima novac će biti uložen u projekte rehabilitacije, rekonstrukcije i izgradnje novih puteva širom Republike Srpske.

- Sve se radi u skladu sa planom poslovanja za 2020. i trogodišnjim planom od 2020, do 2022 godine. Navedeni planovi su usvojeni od strane Vlade Republike Srpske kao predstavnika kapitala i vlasnika u javnom preduzeću a prioriteti će se određivati u skladu sa dogovorom - izjavio je Nešić.

Inače, rok za dostavljanje ponuda je 8. maj, a istog dana će biti i njihovo javno otvaranje.

Za više informacija o tenderu pogledajte OVDJE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.