Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.03.2020.| 08:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Doživite virtuelni obilazak nekih od najboljih muzeja automobila

(Foto: YouTube/screenshot)
Kako u posljednje vrijeme mnogo vremena provodite kod kuće u samoizolaciji, vjerovatno vam je teško konstantno naći zanimaciju kojom ćete ubiti vrijeme. Ako ste ljubitelj automobila, zahvaljujući YouTube servisu od kuće možete posjetiti bar sedam muzeja automobila prenosi index.hr pozivajući se na Caranddriver.

U nastavku su linkovi za vritualni obilazak nekih od najboljih muzeja sa tematikom automobila.


Ovaj muzej, koji se nalazi u Štutgartu otvoren je 2006. godine. On se ne fokusira samo na vozila iz prošlosti kompanije, nego i na povijesne događaje koji su se u to vrijeme događali.


Muzej Mazde u Hirošimi sadrži veliki broj zanimljivih kreacija iz prošlosti kompanije, kao i moderne stvari koje danas volimo. U njemu postoji prostorija sa svim rotacijskim motorima koje je Mazda napravila, među kojima su i oni iz modela Miata i 787B.


YouTube turu po muzeju Porschea pogledalo je više od pola milijuna ljudi. U njemu se nalazi sve od Porscheovih prvih vozila do njihovih trkaćih automobila i modernih modela. Bar 80 vozila je izloženo uz nekoliko drugih malih postavki.


Osmominutna videosnimka s YouTubea vodi vas kroz oba Ferrarijeva muzeja u Italiji. Prvi se nalazi u Modeni i u njemu se može vidjeti kuća u kojoj je odrastao Enzo Ferrari, kao i brojni fantastični motori kompanije.

U muzeju u Maranellu može se vidjeti više rijetkih motocikala, trkaćih automobila i drugih modernih strojeva.


Ova tura je malo drugačija od drugih, jer ulazak u McLarenov tehnološki centar nije dozvoljen zbog raznih poslovnih tajni. Ipak, u posebnim prilikama njegova vrata se otvaraju za VIP članove McLarena, a 19 minuta ove snimke na YouTubeu je vjerojatno najbliže što će itko od nas vidjeti.

U njemu se nalazi veliki broj bolida Formula 1 i cestovnih automobila, uključujući i nekoliko specijalnih modela koje nećete vidjeti nigdje drugdje.


Ovaj muzej je otvoren 1973. godine, a jedan je od najposjećenijih muzeja ovog tipa u Njemačkoj. Sadrži 120 originalnih izložbi povrh putujućih izložbi na veliki broj tema. U ovoj snimci nema spikera ni objašnjenja, pa možete samo uživati u gledanju.


Muzej Lamborghinija u Sant'Agata Bologneseu sadrži 50 godina inovacija ove kompanije, a muzej uz standardni postav nudi interaktivne programe i simulatore vožnje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.