NavMenu

Autoceste FBiH donijele posebne mjere za lokalitete gradnje Koridora 5C - U krajnjem slučaju moguća izolacija gradilišta

Izvor: eKapija Srijeda, 25.03.2020. 12:16
Komentari
Podeli
(Foto: Nagy Szabi/Unsplash)
Na gradilištima na Koridoru 5C su angažirani brojni izvođači, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz drugih zemalja Evrope i svijeta.

- S obzirom na specifičnu situaciju organizacije gradilišta, a s ciljem zaštite zdravlja i ljudskih života, kako naših radnika, tako i njihovih porodica, ali i cjelokupnog društva u kojem se nalazimo JP Autoceste FBiH je pravovremeno poduzelo sve potrebne aktivnosti - saopšteno je iz ovog preduzeća.

Autoceste od 5. februara 2020. su u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo kako bi se informisalo i dobilo upute i preporuke za provođenje mera zaštite od širenja epidemije korona virusa i te mjere se provode. JP Autoceste FBiH je formiralo i Krizni štab kako bi sve aktivnosti vezano uz planiranje i poduzimanje mjera protiv širenja korona virusa bile centralizirane i kooridinirane.

Sve naredne aktivnosti JP Autoceste FBiH su prilagođene aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, prvenstveno poštujući preporuke i naloge Vlade FBiH, Fedralnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba FMZ-a.

Prati se situacija na gradilištima gdje se radovi odvijaju uz primjenu svih mjera koje su predviđene u cilju suzbijanja koronavirusa. Izdate su upute o provođenju mjera i postupanja koje treba sprovoditi na gradilištima, a da se istovremeno ne ugrozi odvijanje radova.

JP Autoceste FBiH su u koordinaciji sa službama nadzora i izvođačima radova usaglasile provođenje niza praktičnih mjera zaštite od pojave i širenja korona virusa kao što su:

– Da se obezbijedi praćenje radova od nadzornih službi i predstavnika JP Autoceste FBiH kao servis izvođačima radova, kako bi se održao radni proces u ovako složenim okolnostima, a da se pri tome maksimalno poštuju mjere donesene od nadležnih institucija, upute usaglašene i izdate preko nadzornih službi i interne mjere izvođača radova.

– Svi veći sastanci u zatvorenom prostoru su otkazani, osim pojedinačnih konsultacija između glavnih predstavnika investitora, nadzornih službi i izvođača radova. Sva zvanična komunikacija se sprovodi elektronskim putem.

– Da se na najmanju moguću mjeru svedu direktni kontakti između svih učesnika u građenju, da se umjesto toga što više koristi komunikacija mailovima i telefonima.

– Da se pri direktnoj komunikaciji drži što veće odstojanje između učesnika, pri tome obavezno koristi zaštitna opremu maske, rukavice, naočare i sl.

– Da se sprovode mjere lične higijene i higijene gradilišnih prostorija (pojačano čišćenje i dezinfekcija na dnevnoj bazi, pranje opreme i vozila itd.).

– Da se odmah prijavi (nadležnim službama) svaka eventualna pojava zaraze na gradilištu ili neposrednom okruženje itd.

U toku je razmatranje mogućih mjera izolacije gradilišta (kao zatvorenih sistema), koje se već implementiraju kod pojedinih izvođača radova, međutim ideja ima dosta otežavajućih okolnosti, pošto zavisi od organizacionih sposobnosti kompanija koje izvode radove, njihovih podizvođača i svijesti i discipline uposlenika itd. Ukoliko uspiju, ove mjere bi mogle biti obrazac za postupanje u sličnim situacijama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.