NavMenu

Istorijska odluka - Evropska unija ukinula limit za budžetsku potrošnju

Izvor: Indikator Četvrtak, 26.03.2020. 08:04
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/moerschy)
Ministri finansija EU odobrili su suspenziju propisa o budžetskoj disciplini, što je istorijska odluka kojom se dozvoljava evropskoj dvadesetsedmorici da potroši koliko treba da ublaže ekonomske posljedice virusa korona.

Ukazujući na "ozbiljno ekonomsko usporavanje", ministri EU odobrili su prijedlog Evropske komisije podnesen u petak da se suspenduje Pakt stabilnosti i rasta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

– Pribjegavanjem toj klauzuli garantovaće se potrebna fleksibilnost da se preduzmu sve korisne mjere za podršku našim zdravstvenim sistemima i za zaštitu naših privreda – izjavili su ministri poslije dvoipočasovne video konferencije.

To je prvi dah kiseonika za Italiju koja je istovremeno zemlja najteže pogođena pandemijom i druga najzaduženija u evrozoni poslije Grčke, sa dugom od 130% BDP.

Većina zemalja članica EU već su odriješile kesu da odgovore na ekomske teškoće nastale koronavirusom zbog koga će države vjerovatno upasti u recesiju ove godine.

Čak i Njemačka koja je do sada sprovodila striktnu budžetsku politiku odlučila je, prvi put od 2013. da pozajmi novac da bi finansirala plan ekonomske pomoći koji nije viđen od Drugog svjetskog rata.

Suspenzija Pakta stabilnosti je za sada najvažniji odgovor koji su kolektivno evropske zemlje dale za krizu nastalu zbog pandemije novog virusa korona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.