Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.03.2020.| 09:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Virus korona kroz prizmu privrednika - Gradiška kompanija Rapić poziva na upošljavanje svih raspoloživih obradivih površina

Pogoni Farmofita u Gradišci (Foto: Farmofit)
Kompanija Rapić, kao jedno od najstarijih privatnih preduzeća na području Gradiške i lider na tržištu proizvodnje kvalitetne stočne hrane u BiH ima veliku odgovornost očuvanja stabilnosti svog poslovanja u ovim, za cjelokupno društvo i ekonomiju, teškim trenucima, poručuju iz ove firme povodom novonastale situacije.

Kažu da čine sve moguće napore da ne dođe do poremećaja u proizvodnji i isporuci Farmofit stočne hrane na tržište.

- Naši proizvodni kapaciteti su uposleni u potpunosti, raspolažemo sa dovoljnim količinama sirovina i drugih komponenti od kojih se proizvodi stočna hrana, naša distribucija funkcioniše neometano i što je najvažnije, neće doći do promjena cijena hrane. Takođe, važno je naglasiti kako će trenutna situacija sa COVID-19 virusom zasigurno uticati i na naše poslovanje i buduće planove, na način da ćemo sve svoje napore usmjeriti na jedan jedini cilj - kvalitetna stočna hrana mora dolaziti na farme i u poljoprivredne apoteke na vrijeme! Bez obzira na odlaganje ili čak odustajanje od drugih strateških ciljeva naše kompanije u ovom momentu, najbitnije nam je da budemo pouzdan partner našim farmerima i da im sa naše strane obezbijedimo mir i spokoj. Apelujemo na sve farmere, ostanite kod kuće – budite domaćini! - kaže za eKapiju Vojislav Rapić, direktor firme Rapić.

Napominje da su rano formirali vlastiti "štab" za djelovanje u novonastaloj situaciji, koji čine vrsni stručnjaci iz oblasti animalnog nutricionizma, organizacije proizvodnje, logistike, stručnjaka iz oblasti praćenja stanja na tržištu, kolega iz komercijalnog sektora, marketinga i dr. Svi imaju svoje jasne zadatke i odgovornosti, pri čemu veliki dio kolega svoje aktivnosti obavlja od kuće. U fabrici su fizički prisutni samo oni koji su važni za sam proces proizvodnje stočne hrane i organizaciju distribucije.

- Važno je naglasiti kako su naše kolege iz sektora analize i kontrole kvaliteta veoma brzo implementirale sve propisane i neke dodatne mjere zaštite zdravlja radnika i drugih posjetioca unutar fabrike. Na ulazu se radi dezinfekcija ruku i obuće, mjeri se tjelesna temperatura, dok je nošenje zaštitne opreme obavezno. Kontakt sa ljudima izvan firme je sveden na minimum a eksterni vozači se zadržavaju minimalno unutar kompleksa i bez direktne komunikacije. Naša komercijalna služba je u stalnom kontaktu sa farmerima, pri čemu nastojimo da im osim preuzimanja narudžbi odgovorimo na sva stručnja pitanja iz oblasti ishrane domaćih životinja, ratarstva, zaštite bilja i dr. Naša poljoprivredna apoteka je veoma dobro opremljena svim poljoprivrednim inputima i opremom, sa akcentom na sjemena, mineralna đubriva, pesticide i slično. Zajedno sa našim poljopivrednicima spremno dočekujemo proljetnu sjetvu - poručuje Rapić.

(Foto: Farmofit)
Briga o radnicima

Kada je u pitanju očuvanje radnih mjesta u posmatranoj situaciji, ključno je razumijevanje i podjela tereta između firme, samih radnika, ali i sistema uopšte.

- Nadamo se da će se ova kriza završiti brzo, kako bi se normalizovali i drugi sektori u privredi, od kojih na kraju jednim dijelom zavisi i naše poslovanje. Poslodavci moraju podnijeti teret i odgovornost preduzetništva. Naš kolektiv broji skoro 100 radnika, koji hrane gotovo 100 porodica. Svim snagama ćemo se boriti za očuvanje svakog radnog mjesta, sa stalnom tendencijom da povećavamo broj radnika. Istovremeno, sami radnici u svim firmama na našem tržištu imaju jednaku odgovornost, kako prema sebi i svojim porodicama, tako i prema kolektivu u kojem rade. U ovom momentu najvažnija je profesionalnost i osjećaj vlastite važnosti u nekom sistemu. To znači da svoj posao moramo obavljati savjesno, sa 200% uloženih kapaciteta. Ovo je pravi trenutak da se razumije ona stara preporuka da radnici firmu u kojoj rade trebaju gledati kao svoju. Na kraju, sigurni smo da će i sistem uložiti značajne napore u oporavak domaće privrede i mi im stojimo na raspolaganju.

Rapić smatra da se tek sada može vidjeti prava vrijednost i značaj domaće poljoprivredne proizvodnje.

- U momentima kada većina sektora poklekne, ostaje nam poljoprivredni sektor, kao garant prehrambene sigurnosti ljudi i životinja. Naša preporuka svim poljoprivrednim proizvođačima je da se u narednom periodu fokusiraju na upošljavanje svih raspoloživih obradivih površina zemljišta. Predstoji nam proljetna sjetva, kao i početak uzgoja povrća, voća i drugih kultura. Sirovine i hrana, uzgojeni na domaćim oranicama iz dana u dan će dobijati na značaju. Pri tome, kompanija Rapić će i ove, kao i svake druge godine biti raspoloživa za skladištenje i otkup svih tržišnih viškova žitarica. U konačnom, dolazi do izražaja stara hipoteza koja kaže kako su ljekar, poljoprivredni proizvođač, veterinar i tehnolog najvažniji elementi svakog privrednog sistema. Ponosni smo što u svom timu imamo veoma stručne i odgovorne ljude, koji će zasigurno svojim profesionalnim angažmanom doprinijeti oporavku našeg privrednog sistema, kako danas, tako i u budućnosti - zaključio je Vojislav Rapić.

T.B.

Šta kažu privrednici u BiH o poslovanju u doba korona virusa, kako čuvaju svoj biznis i koje su im preporuke za spas domaće ekonomije čitajte OVDJE.

Pozivamo vas da eKapiji pošaljete svoje razmišljanje na ovu temu - šta privrednici i država mogu zajedno uraditi da prebrodimo ovu sitaciju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.