NavMenu

EMS potpisao ugovor o gradnji dalekovoda Kragujevac-Kraljevo - Radovi vrijedni 13,5 mil EUR

Izvor: Beta Srijeda, 25.03.2020. 08:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)Ilustracija
Elektromreža Srbije potpisala je u utorak, 24. marta, ugovor sa predstavnicima konzorcijuma izvođača radova o izgradnji 400 kV dalekovoda od Кragujevca do Кraljeva, u dužini od 60 kilometara, a ukupna vrijednost radova i opreme iznosi 13,5 mil EUR, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Radovi bi trebalo da počnu za oko trideset dana, uz uvažavanje svih mjera i okolnosti u vezi sa epidemijom korona virusa.

Ugovor su potpisali direktorka (EMS) Jelena Matejić i predstavnik konzorcijuma izvođača radova Mladen Žujković u prisustvu ministra rudarstva i energetike Srbije Aleksandra Antića.

Antić je kazao da je visokonaponski dalekovod od Кragujevca do Кraljeva prvi infrastrukturni objekat nakon uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, što, kako je naglasio "dovoljno govori o izuzetnom značaju ovog projekta u okviru Transbalkanskog koridora za prenos električne energije".

- Ovim ugovorom na najbolji način pokazujemo da Srbija mora da nastavi snažnu razvojnu politiku uprkos tome što smo sve kapacitete i instrumente države stavili u funkciju borbe protiv epidemije COVID-a 19 i zaštite života građana - kazao je on.

Rok za završetak radova je 610 dana. Ukupna investiciona vrijednost druge sekcije, zajedno sa radovima na trafostanicama u Кragujevcu i Кraljevu, iznosi 29,6 mil EUR.

Finansiranje se realizuje sredstvima zajma u iznosu od 15 mil EUR, koji je EMS-u odobrila Njemačka razvojna banka КfW (uz državnu garanciju), donacijom EU u iznosu od 6,5 mil EUR, koja će EMS-u biti dodijeljena kroz mehanizam EU Investicionog okvira za Zapadni Balkan iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan (koju će neposredno isplatiti КfW), kao i sopstvenim sredstvima EMS-a.


- Dalekovod koji gradimo od ogromnog je značaja za stabilnost i sigurnost napajanja električnom energijom u centralnoj Srbiji, ali je, kao dio Transbalkanskog koridora, i od velikog regionalnog značaja, jer će biti važan dio tog jedinstvenog energetskog koridora u ovom dijelu Evrope - istakla je direktorka EMS-a Jelena Matejić.

Kako je navedeno, nakon završetka druge sekcije Transbalkanskog koridora, slijediće realizacija treće sekcije, koja obuhvata izgradnju dvostrukog DV 400 kV Bajina Bašta – Obrenovac (109 km), podizanje naponskog nivoa TS Bajina Bašta na 400 kV i opremanje dva nova 400kV dalekovodna polja u TS 400/220 kV Obrenovac, a zatim i četvrte sekcije koja podrazumijeva izgradnju dvostrukog dalekovoda 400 kV Bajina Bašta – Višegrad – Pljevlja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.