Izvor: biznisinfo.ba | Utorak, 24.03.2020.| 10:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Neće svi u FBiH imati moratorijum na plaćanje kredita - Ključni su dokumentacija i procjena banke

(Foto: Jat036/shutterstock.com )
Banke u Federaciji omogući će odgađanje plaćanja kredita za građane i privredne subjekte, kako je već objavljeno prošle sedmice.

No, to pravilo ipak neće važiti za sve građane i kompanije, već za one koji dokažu da su direktno pogođeni krizom izazvanom širenjem virusa, piše BiznisInfo. To će se morati dokazati dokumentacijom, ali će zavisiti i od procjene banke.

BiznisInfo podsjeća da je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić objavio da je s banakama postignut dogovor o odgodi plaćanja kredita za sve fizičke i pravne osobe koje su pogođene ekonomskim efektima izazvanim koronavirusom.

Iz Agencije za bankarstvo pojašanjavaju koji klijenti će imati tu pogodnost.

– Kada su u pitanju fizička lica, banka i nedepozitne finansijske institucije će postupati na osnovu vlastite procjene, dokumentacije i informacija o ugroženosti pojedinačnih klijenata i grupa klijenata koje imaju zajednička obilježja, npr. zaposlenici u jednom pravnom licu – kazali su iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Kod mjera koje se odnose na pravna lica, očekuje se donošenje odluka banaka i nedepozitnih finansijskih institucija na osnovu dostupnih informacija i komunikacije između banke i klijenta.

Agencija za bankarstvo Federacije BiH u cilju očuvanja sigurnosti subjekata bankarskog sistema je na elektronskoj sjednici Upravnog odbora održanoj 20. marta usvojila ove odluke o privremenim mjerama za tretman kreditnih obaveza fizičkih i pravnih lica u bankama i nedepozitnim finansijskim institucijama (MKO i lizing društva).

Odlukama, banke i nedepozitne finansijske institucije mogu odobriti klijentima posebne mjere, kao što su: moratorij, odnosno zastoj u otplati kredita, koji može trajati najmanje do objave prekida vanredne situacije uzrokovane pojavom virusa COVID-19, uvođenje grejs perioda za otplatu glavnice kreditnih obaveza na period od najduže šest mjeseci, odobravanje dodatnog iznosa izloženosti za potrebe prevazilaženja njegovih trenutnih poteškoća sa likvidnošću, te druge mjere sa ciljem olakšavanja izmirivanja kreditnih obaveza klijenta i održavanja poslovanja klijenta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.