NavMenu

Svjetski ekonomisti upozoravaju - Ovo nije vrijeme za strah, već da radimo sve što treba

Izvor: Klix Utorak, 24.03.2020. 08:15
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Kako broj zemalja koje uvode oštre mjere socijalne izolacije zbog pandemije koronavirusa i dalje raste, vodeći ekonomisti iz cijelog svijeta pozivaju na radikalne akcije u borbi protiv što manjeg ekonomskog pada i zatajenja.

Više od 40 ekonomista visokih profila, uključujući glavnu ekonomisticu MMF-a Gitu Gopinath i vrhovnog ekonomskog savjetnika bivšeg predsjednika Baracka Obame - Jason Furmana doprinijelo je stvaranju e-knjige Centra za istraživanje ekonomskih politika (CEPR) u kojoj oni pozivaju vlade da brzo djeluju i učine sve što je potrebno da zaštite ekonomiju, piše World Economic Forum.

Među drastičnim mjerama koje oni predlažu su i takozvani "helikopter novac". Prema ovoj mjeri zemlje eurozone koriste euroobveznice za pokrivanje dugova zajedno, a ne pojedinačno, dok državne investicijske banke firmama pružaju neograničeno kreditiranje u nuždi.

Iako ekonomisti kažu da je još prerano govoriti koliku će ekonomsku štetu prouzrokovati borba s koronavirusom, sigurni su da će to biti velike posljedice, jer pandemija uništava živote i sredstva za život širom svijeta. Mjere koje se sada preduzimaju, a to su karantin, socijalno distanciranje, zatvaranje škola, univerziteta i vrtića, zatvaranje nebitnih preduzeća i rad od kuće, dovode ekonomiju do škripca, upozoravaju ekonomisti.

- Suočeni smo sa zajedničkom zdravstvenom i ekonomskom krizom neviđenih razmjera u novijoj istoriji - piše Pierre-Olivier Gourinchas s Univerziteta u Berkeleyju.


Ipak, postoje fiskalne politike koje vlade mogu koristiti da spriječe ili ograniče katastrofalne kolapse, za koje Gourinchas kaže da su poput "klinike za intenzivnu njegu, bolničkog kreveta kreveta i ventilatora za ekonomski sistem". Na primjer, centralne banke mogu osigurati hitnu likvidnost finansijskog sektoru.

Da bi izbjegle duboku, dugotrajnu štetu ekonomija, državne vlade će morati smanjiti broj ličnih i korporativnih bankrota, osigurati ljudima novac da troše čak i ukoliko ne rade te povećati javna ulaganja u zdravstvo, smatraju ekonomisti. Drugim riječima, države treba da djeluju kako bi "smanjile nagomilavanje ekonomskih ožiljaka".

- Ovo je vrijem za izvlačenje teške artiljerije. Ovo nije vrijeme da se plašite, već da brzo radite sve što treba - pišu ekonomisti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.