NavMenu

CB BIH: Gotovine u bankama ima dovoljno

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 23.03.2020. 15:31
Komentari
Podeli
(Foto: Northfoto/shutterstock.com)
Osim gomilanja životnih namirnica u kriznim situacijama, iskustvo je pokazalo kako građani BiH imaju naviku stvaranja zaliha i u gotovom novcu, što je prema ocjeni Centralne banke BiH bespotrebno.

Centralna banka BiH pozvala je sve građane u zemlji da bez veće potrebe ne podižu značajnije iznose jer za to nema nikakvog opravdanog razloga dok sa druge strane sebe izlažu bezbjednosnom riziku.

Kako su poručili, oni imaju redovne informacije o stanju gotovog novca u komercijalnim bankama koje pokazuje kako nema problema po ovom pitanju.

- Centralna banka raspolaže dovoljnim količinama gotovog novca konvertibilne marke kao i novčanicama eura, tako da može odgovoriti potrebama komercijalnih banaka u cilju snabdijevanja građanstva i privrede. Želimo napomenuti da pored navedenog komercijalne banke imaju značajna gotovinska sredstva u svojim trezorima što dodatno ulijeva sigurnost u zadovoljavanje svih potreba finansijskog sistema za gotovim novcem u cjelini, kazali su u CBBiH.

Inače, prema važećoj zakonskoj regulativi, CB BIH ne može biti kreditor komercijalnim bankama u slučaju da ostanu bez gotovine kod naglog povlačenja depozita.

- Zakon ne dozvoljava CB BiH da djeluje kao kreditor posljednje instance. Ipak, potrebno je istaći da banke posluju u skladu sa propisima entitetskih agencija za bankarstvo u vezi sa upravljanjem rizikom likvidnosti i deviznim rizikom. CBBiH, sa svoje strane, u svakom momentu garantuje da će sa komercijalnim bankama razmijenjivati KM za EUR prema fiksnom kursu, zaključili su oni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.