NavMenu

Poslodavci u RS koji otpuste radnike ostaju bez pomoći Vlade

Izvor: BHRT Nedjelja, 22.03.2020. 18:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)Ilustracija
Niti jedan radnik ne bi trebalo da dobije otkaz i oni poslodavci koji budu otpuštali radnike neće moći da računaju na pomoć Vlade Republike Srpske, saopšteno je petak, 20. marta, nakon sjednice Štaba za praćenje štetnih posljedica koronavirusa na stanje u privredi RS.

Na sastanku s ciljem razmatranja prijedloga mjera podrške privredi u novonastaloj situaciji u vezi sa koronavirusom kojim je predsjedavala potpredsjednica Vlade RS Srebrenka Golić, konstatovano je da se radno-pravni status radnika koji su dobili rješenje nadležnog organa o izolaciji/karantinu reguliše na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju.

- Radno-pravni status radnika koji su privremeno ostali bez posla zbog više sile reguliše se po Zakonu o radu, kao i radno-pravni status roditelja koji su zbog prestanka rada škola i vrtića primorani da uzmu bolovanje - stoji u saopštenju iz Vlade RS.

Razmatrana je potreba redefinisanja liste djelatnosti kojima je proglašenjem vanredne situacije zabranjen rad, kako bi se određenim uslužnim djelatnostima, uz poštovanje higijensko-sanitarnih mjera, rad dozvolio.

- Članovi Štaba za praćenje štetnih posljedica koronavirusa na stanje u privredi RS su predložili da se Uredba o ograničenju cijena na nivo od 5. marta redovno analizira u skladu s promjenama u ulaznim cijenama i shodno tome usklađuje - stoji u saopštenju.

Na osnovu podataka o stanju u privredi, po privrednim djelatnostima, koje će Privredna komora RS biti obavezna da svakodnevno dostavlja Ministarstvu privrede i preduzetništva RS, Vlada će donositi interventne mjere s ciljem pomoći najugroženijim privrednim subjektima.

S ciljem pravovremenog informisanja stanovništva u jedinici lokalne samouprave, neophodno je da Republička uprava civilne zaštite uspostavi funkcionisanje regionalnih centara za obavještavanje i uzbunjivanje. Ovi centri su dužni da organizuju dežurstva 24 časa, te da sačine listu servisnih informacija s podacima o kojima će svakodnevno informisati građane.

- Situacija na tržištu poljoprivrednih proizvoda je stabilna, u RS postoje dovoljne zalihe pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda, svi podsticaji poljoprivrednicima se redovno isplaćuju u skladu s utvrđenom dinamikom -navode iz Štaba.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.