NavMenu

Predstavljene gume koje se same regenerišu (VIDEO)

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 19.03.2020. 09:42
Komentari
Podeli
(Foto: Scottslm/Pixabay)
Goodyear guma budućnosti namijenjena je električnim vozilima i ima sposobnost da sama obnavlja gazni sloj kada se previše istroši i kada guma više nije sigurna za upotrebu.

Kako bi pomogao vozačima da izbjegnu čekanje na promjene guma, Goodyear je predstavio novi intrigantan koncept pod nazivom reCharge, a riječ je o gumama koje mogu same obnavljati gazni sloj.

U centru gume nalazi se kapsula koje sadrži tečnu smjesu obnovljivih materijala. Putem sistema cijevi, tečnost se kreće od središta prema spoljnoj strani gume, popunjava gazni sloj na površini gdje se suši i postaje čvrsta gradeći ponovo njihovu strukturu. Tp, praktičn, znači da gume nikada neće biti ćelave. Ipak, ako ove gume postanu stvarnost, moraće se naručivati zamjenske tečnosti.

Iz Goodyeara kažu da će vremenski rok zamjene kapsule zavisiti od brzine trošenja gazišta, na šta utiču razni faktori, kao što su različiti obrasci i načini vožnje, učestalost korištenja vozila, kao i koliko daleko se vozi, navodi Popular Mechanics.

Zato u gumi postoje senzori koji mogu izračunati procenat trošenja gume i upozoriti korisnika na vrijeme kada je potrebna zamjena kapsule.

- Kada se površina gaznog sloja istroši i potrebna je dopuna, pritisak u sistemu opada - objašnjava Dog Grasian iz kompanije Goodyear.

To omogućava da se tečnost iz kapsule oslobodi i da kroz sistem cijevi dođe do spoljašnjeg dijela gume. Kako se gazni sloj obnavlja, ponovo se uspostavlja ravnoteža pritiska, što zaustavlja dotok tečne smjese.

Kako bi se gazni sloj dodatno ojačao, u tečnu smjesu za njihovo punjenje ugrađena su specijalna vlakna inspirisana paukovom svilom – ultra čvrstom supstancom koja je jača od čelika, a fleksibilnija od gumene trake. Podršku spoljašnjem dijelu gume čini pneumatski okvir što, prema navodima Goodyeara, eliminiše mogućnost da se guma ispumpa ili probuši.

Goodyear navodi da se tečna smjesa može prilagoditi individualnim navikama vozača, kroz profil vozača koji pokreće vještačka inteligencija i koji će prikupljati podatke o vozačevim navikama. Mogu se izabrati različite smjese u zavisnosti od klime, uslova na putu ili načinu na koji vozač želi putovati, od vožnje autoputem do možda čak i off-roada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.