Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.03.2020.| 09:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Horwat HTL Corporate priprema Strategiju razvoja turizma Trebinja do 2030. - Ponuda grada biće usklađena sa svjetskim trendovima

Trebinje (Foto: Teodora Brnjoš)
Kompanija Horwat HTL Corporate, koja ima kancelarije u Beogadu i Zagrebu, izabrana je da kreira Strategiju razvoja turizma Grada Trebinja za period 2020-2030. godine, rekli su za eKapiju iz gradske uprave.

Zajedno sa poljoprivredom i energetikom Grad Trebinje targetirao je turizam kao strateški fokus razvoja.

- Naša glavna vodilja je da identifikujemo što preciznije smjernice za dalji razvoj turizma, kako bi se on razvijao planski, prema strateškim prioritetima. Grad Trebinje, kao i predstavnici firme Horwat su dali prijedloge za uključivanje značajnog broja aktera, koji po našim procjenama mogu dati adekvatan doprinos izradi dokumenta. To su, prije svega, privrednici iz oblasti turizma i naučni radnici, a zatim i predstavnici javnih ustanova i institucija, kao i organizacija civilnog društva koji imaju uticaj na turizam – kažu za eKapiju iz uprave Grada Trebinja.

Navode kako kompanija Horwat ima izvanredne reference. Imaju 45 kancelarija u 39 zemalja svijeta. Između ostalog, radili su strategiju turizma Beograda, Ljubljane, Zagreba, Dubrovnika, Istre …

- Njihova iskustva će sigurno biti od velikog značaja za izradu naše strategije, jer je bitno kakve su potrebe u svijetu, i da se shodno potražnji, prilagodi i ponuda. Svakako da će se najviše govoriti o ruralnom, vjerskom, sportskom, vinskom i enogastronomskom turizmu našeg grada.

Kako bi Trebinje adekvatno ispratilo turističke trendove koji pristižu, moraće se raditi i na gradskoj infrastrukturi.

- Neophodno je poboljšati prilazne puteve, izgraditi kapacitete za ruralni turizam.. Uz infrastrukturu
neophodno je raditi i na edukaciji kadrova u turizmu.

Više od 100.000 noćenja u 2019.

Kako su rekli eKapiji, u toku je uređenje biciklističke staze, a u završnoj fazi je gradnja zatvorenog bazena. Takođe, priprema se projektna dokumentacija za kanal oko Starog grada (hendek), kao gradnja Duhovnog centra Mrkonjići.

- U 2019.godini je bilo novih smještajnih kapaciteta i novih sadržaja u odnosu na prethodni period što je rezultiralo da je po prvi put evidentirano više od 100.000 noćenja i da nas je britanski Telegraf preporučio kao drugo mjesto u svijetu od 10 koje bi trebalo posjetiti u 2020. godini. Smatramo da će se novim kapacitetima i sadržajima obogatiti turistička ponuda u narednom periodu – zaključili su iz uprave Grada Trebinja.

Teodora Brnjoš

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.