NavMenu

Boravak u šumi jača imunitet i spriječava bolesti

Izvor: Top Srbija Srijeda, 18.03.2020. 08:10
Komentari
Podeli
Zlatibor (Foto: Aleksandra Kekić)Zlatibor
Jedinstven stav Svjetske zdravstvene organizacije govori u prilog preventivnom djelovanju na aspekat fizičkog, mentalnog, emocionalnog, socijalnog zdravlja i zdravlja zajednice, kao elementarnom polazištu u očuvanju zdravlja.

Promjene u spoljnoj sredini ili samoinicirane unutrašnje promjene iznad određenog nivoa i dužine trajanja ugrožavaju ravnotežu i funkcionisanje organizma, dovodeći do bolesti. Jedan od prirodnih odgovora na spriječavanje pogubnog uticaja spoljnih i unutrašnjih faktora rizika (stres, zračenja, zagađenja) na zdravlje je šumski wellness - Shinrin Yoku (kupanje u šumskom vazduhu).

- Šumski wellness je vid šumske šetnje sa elementima šumske medicine, vodeći svjetski trend u wellnes i medical SPA i zdravstvenom turizmu. Šuma ne liječi. Boravak u šumi obogaćen šumskim wellnessom je preventivna metoda koja u velikoj meri sprečava nastanak poremećaja i doprinosi prevenciji bolesti (ili poremećaju), pomaže kod stimulisanja imunog sistema, smanjenja krvnog pritiska, bolje kontrole stresa, poboljšanja raspoloženja, povećanja sposobnosti koncentracije i kognitivnih sposobnosti, kod djece sa poremećajem pažnje, ubrzan oporavak nakon operacije ili bolesti, bolji san i drugo - kaže Ivana Lozjanin, master inženjera šumarstva i samostalni referent za zaštitu područja i životne sredine u Šumskom gazdinstvu Sremska Mitrovica, pri JP Vojvodinašume.

Dodaje da je šumska medicina poslednjih decenija prepoznata kao inovativna grana preventivne medicine i osnova za programe zdravstvenog turizma.

- Shinrin Yoku ili kupanje u šumskom vazduhu, kao osnovni program šumske medicine, pripada oblasti komplementarne medicine, aromaterapije i predstavlja preventivne i pomoćne terapijske metode izlaganja aromatičnim molekulima drveća šume (fitoncidima) koji imaju višestruko pozitivan uticaj na zdravlje ljudi i kvalitet života.

Shinrin Yoku je inače dio tradicije zdravih životnih stilova Japana, a od 1981. godine, sa naučnim dokazom o pozitivnom uticaju na psihičko i fizičko zdravlje ljudi, prihvaćena je u Koreji, Finskoj, Irskoj i drugim zemljama. Ova vrsta medicine dio je i zdravstvenog sistema Japana.

Peđa Filipović, osnivač Wellness akademije i ambasador wellnessa u Srbiji, ističe da prirodni wellness ili povratak prirodi nosimo iz naše tradicije i kulture, što znači naučiti pravilno disati, povezati se sa drvetom, jutrom i večeri, sa biljkama i životinjama, sa samim sobom i ljudima koje volite.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.