NavMenu

NOVALIĆ: Biće formiran garancijski fond za likvidnost privrede

Izvor: Indikator Utorak, 17.03.2020. 15:10
Komentari
Podeli
Fadil NovalićFadil Novalić
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da su na današnjoj tematskoj sjednici Vlade FBIH, na kojoj je proglašeno stanje nesreće u Federaciji, utvrđene mjere za ublažavanje posljedica koje je izazvao virus korona.

- Agencija za bankarstvo mora donijeti akte kako bi se bankarski sektor zadržao u ravnoteži. Vlada će na sljedećoj sjednici u četvrtak povući poteze vezano za formiranje garancijskog fonda koji treba omogućiti likvidnost privrede, odlučiti o poreskim olakšicama, te otvoriti aktivnosti na državnom nivou koje podrazumijevaju pristup međunarodnim institucijama - kazao je Novalić.

Prema saopćenju Vlade nakon sjednice, Agencija za bankarstvo je dužna da, u najkraćem roku, pristupi donošenju podzakonskih akata kojima se podržavaju ključne mjere za ublažavanje efekata COVID-19 na bankarski sistem, privredu i građane u FBiH.

Garancijski fond formirao bi se iz komisionih sredstava i drugih raspoloživih sredstava iz kojeg bi se davale garancije bankama za nove kredite za likvidnost privrednim subjektima (za obrtna sredstva, plaće zaposlenima i slično), prioritetno sektorima koji su najugroženiji od posljedica pandemije COVID-19.

Vlada je također uputila preporuku poreznim obveznicima da upute zahtjeve Poreznoj upravi FBIH za umanjenje akontacije poreza na dobit u skladu sa članom 52. stav (4) tačka c) Zakona o porezu na dobit. Posebno se to odnosi na obveznike koji se bave izvoznim aktivnostima, djelatnostima prijevoza, turizma i drugim na koje utiče pandemija COVID-19.

Preporučeno je Poreznoj upravi FBiH da prihvata zahtjeve za reprogramiranje duga po sporazumima o izmirenju porezne obaveze odgođenim ili plaćanjem u ratama upućenim od poreznih obveznika kojima se smanjuje iznos rate ili produžava grace period plaćanja.

Jedna od preporuka je i izmjena Pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak u svrhu smanjenje iznosa plaćanja paušalnog poreza na dohodak kod paušalaca - obveznika poreza na dohodak.

Vlada je saopćila i da će razmotriti mogućnost formiranja posebnih kreditnih linija za tekuću likvidnost u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama (nabavka repromaterijala i plaćanje javnih prihoda i doprinosa) pod povoljnim kamatnim stopama, s prihvatljivim rokom otplate i uz grace period.

Istovremeno, Vlada je zadužila Federalnu direkciju robnih rezervi da sve robe koje se nalaze na stanju u najkraćem vremenu stavi na raspolaganje Vladi Federacije BiH, odnosno Kriznom štabu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako iz vazduha izgleda gradnja zeničke obilaznice (VIDEO)

Trenutno je aktuelna izgradnja autoputa na Koridoru 5C između Zenice i Tešnja, kao i onog kroz Hercegovinu. Na sjevernom dijelu u izgradnji je 50 km autoceste te je ostalo još otvoriti radove na dionici Ozimice – Poprikuše. Dio na sjeveru naslonit će se na završeni dio koji sada ide od Bradine, preko Sarajeva pa do tačke sjeverno od Zenica, piše BiznisInfo.ba. Zenička zaobilaznica već je u funkciji i prizori na ovom dijelu autoputa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.