NavMenu

CB BIH: Monetarni i finansijski sistem stabilan

Izvor: eKapija Utorak, 17.03.2020. 08:23
Komentari
Podeli
(Foto: Northfoto/shutterstock.com)
Monetarni, a time i finansijski sistem u Bosni i Hercegovini je stabilan. Na računima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) trenutno se nalazi 5,5 mlrd KM deponiranih od komercijalnih banaka i njihovih deponenata, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

- Od toga je 2,7 mlrd KM obvezna rezerva, dok 2,8 mlrd KM predstavlja višak iznad obvezne rezerve. Ovo jasno ukazuje na to da je bankarski sistem u zemlji likvidan i ne postoji trenutno potreba za dodatnim smanjenjem stope obavezne rezerve - navode iz Centralne banke BiH.

CBBiH raspolaže dovoljnom količinom gotovog novca konvertibilne marke i novčanicama eura, tako da može odgovoriti potrebama komercijalnih banaka u svrhu snabdijevanja građanstva i privrede.

- Želimo napomenuti da osim navedenog komercijalne banke imaju i značajna gotovinska sredstva, što je garant ispunjenja svih potreba finansijskog sistema za gotovim novcem u cjelini - navodi se u saopćenju Centralne banke BiH i dodaje da ova institucija kontinuirano prati situaciju i poduzima sve neophodne mjere u skladu sa svojim ovlaštenjima definiranim zakonom u zaštiti monetarne stabilnosti i domaće valute.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u ponedjeljak, 16. marta, je izjavio da će predložiti na sjednici Predsjedništva BiH da se smanji stopa obaveznih rezervi i da na taj način Centralna banka BiH "oslobodi" 2,5 mrld KM navodeći kako će to "uticati na likvidnost banaka i mogućnost da prate kretanja u privredi".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.