NavMenu

Počelo kliničko ispitivanje vakcine protiv korona virusa

Izvor: Nedeljnik Utorak, 17.03.2020. 08:19
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Prvi učesnik u kliničkom ispitivanju vakcine protiv novog koronavirusa, Covid-19, dobiće eksperimentalnu dozu u ponedjeljak, izjavio je anonimni zvaničnik američke vlade, a prenosi Gardijan.

Ova testiranja se odvijaju u Kaiser Permanente Washington Health Reserch Institute u Sijetlu, a u koje će biti uključeno 45 mladih, zdravih dobrovoljaca koji će dobiti doze vakcina.

Zvaničnik koji je objavio ove planove nije htio da otkriva svoj identitet, prenosi AP, a ove probe nisu javno objelodanjene.

Cilj je da se ispita da li vakcina ima bilo kakve nuspojave, što bi bio korak ka obimnijoj studiji ove godine, a koja bi procijenila efikasnost vakcine. Očekuje se da će proći od 12 do 18 mjeseci da bi eventualna vakcina dobila dozvolu da se koristi.

Učesnici ne mogu da se zaraze ovom dozom jer ne zadrži virus, čak ni njegovu blažu verziju, kao što je to slučaj sa uobičajenim vakcinama kao što je MMR.

Umjesto toga, vakcina je uz pomoć genetskog inženjeringa napravljena tako da iskoristi ćelije u tijelu kako bi one same proizvele male dijelove virusa koje će tijelo onda prepoznati. Doza nosi specifični dio DNK koji sadrži upustva za izgradnju receptora na površini virusa koji omogućava imunskom sistemu da ga detektuje i napadne.

Drugačije rečeno, ako se ovi sintetički dijelovi DNK ubrizgaju u osobu, trebalo bi da uđu u njihove ćelije i programiraju njihov sistem napada kako bi proizveli proteine koji izgledaju baš kao receptori na površini virusa. Ti plutajući receptori tada bi pokrenuli imunski sistem, ne izazivajući bolest.


Čak i ako ti prvi testovi prođu dobro, "govorimo o godinu do godinu i po dana" prije nego što bi vakcina mogla da bude spremna za široku upotrebu, navodi Antoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti.

Moderna je jedna od kompanija koja razvija vakcinu zajedno sa američkim Nacionalnim institutom za javno zdravlje. To je jedan od timova formiran prije tri godine nakon epidemije ebole koja je usmrtila 11.000 ljudi. Uprkos tome što se vakcina ebole, 100% bezbjedna, razvijala deceniju, nije odobrena godinu i po dana nakon izbijanja epidemije. Ovoga puta će sve ići mnogo brže, navodi izvor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.