Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 16.03.2020.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bankarski sektor RS razmatra načine pomoći privredi i stanovništvu

(Foto: cozyta/shutterstock.com)
Radovan Višković, premijer Republike Srpske nakon sastanka sa predstavnicima bankarskog sektora rekao je da je bankarski sektor spreman da zajedno sa Vladom Srpske sačuva privredni sektor.

Jednoglasno je usvojeno da će u narednim satima bankarski sektor sjesti sa Agencijom za bankarstvo i dogovoriti konkretne mjere kako za privredu tako i za građane.

- Bankarski sektor je stabilan i spreman je da pomogne kako privredi tako i budžetu ako zatreba - rekao Višković.

Na sastanku je istaknuto da bi bilo dobro da se smanje stope obaveznih rezervi te da bi Centralna banka to trebala da uradi. Obavezne rezerve biće i jedna od tema sjednice Predsjedništva BiH.

Boško Mekinjić, direkotor Komercijalne banke i član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH, rekao je da su banke stabilne i sigurne.

- Imaćemo razumijevanje za pravna lica i građane, posebno one građane koji su zaposleni u pravnom licu koje je pogođeno novonastalom situacijom - rekao je Mekinjić dodajući da bi se smanjenjem stope obavezne rezerve dosta toga uradilo.

-Ono što je za javnost najbitnije banke u svakom momentu mogu da reaguju na ono što nas čeka u nekom narednom periodu. Kao bankarska zajednica imaćemo puno razumijevanja i za fizička i pravna lica - rekao je Mekinjić dodajući da bi se smanjenjem stope obavezne rezerve dosta toga uradilo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.