Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 16.03.2020.| 08:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potrebna bolja zaštita drvoprerađivača i poljoprivrednika u Rogatici - Košarac najavio moguća ograničenja u izvozu oblovine

(Foto: Kletr/shutterstock.com)
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je u Rogatici da je neobjašnjivo da ova opština pet godina nije učestvovala ni sa jednim projektom na zajedničkom nivou i da Savjet ministara u tom periodu nije obratio pažnju na ovu lokalnu zajednicu.

Košarac je dodao da je razgovarano o unapređenju mlijeka na području Rogatice, te napomenuo da godišnja proizvodnja mlijeka u ovoj opštini iznosi milion litara, koje se uglavnom isporučuje mljekari Pađeni iz Bileće.

On je najavio pomoć i ovoj proizvodnji, između ostalog pronalaženjem i novih tržišta.

- Nezaobilazno pitanje u Rogatici su drvoprerađivači, čije potrebe iznose 80.000 kubnih metara godišnje, a uspijevaju da obezbijede oko 40.000 kubnih metara - rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, ozbiljno se razmišlja o formiranju radne grupe za kreiranje odluke o ograničenju izvoza oblovine, što je jedna od mjera koja će se raditi zajedno sa entitetskim ministarstvima i privrednim komorama, te napomenuo da bi takva mjera zaštitila domaću proizvodnju i radna mjesta.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa naveo je da je sa načelnikom Rogatice razgovarao i o izvozu sjemenskog krompira i krompira, te napomenuo da se na ovom području godišnje proizvede oko 1.270 tona sjemenskog krompira.

- Ta činjenica govori da vidimo kako afirmisati ovu proizvodnju i pomoći poljoprivrednim proizvođačima da izađu na neka druga tržišta - naglasio je Košarac.

On je izrazio zadovoljstvo što se na Borikama oprema ozbiljan centar koji će unaprijediti i modernizovati proizvodnju krompira.

- S aspekta spoljnotrgovinskog prometa, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa će posebnu pažnju obratiti na ovaj nivo proizvodnje u Rogatici i zaštiti domaće proizvodnje otvaranjem novih tržišta - dodao je Košarac

Prema njegovim riječima, jedna od tema sastanka bilo je pitanje Fabrike prečistača u Rogatici, koja je segment namjenske industrije.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa rekao je da je razgovarano i o prerađivačkim kapacitetima mesne industrije u Rogatici.

- Vizion je jedan od prepoznatljivih domaćih brendova koji je zastupljen na tržištu u BiH, a zainteresovani su za izvoz junećeg i goveđeg mesa. Omogućavanje izvoza za ovu rogatičku firmu značiće stabilnost za zaposlene i otvaranje novih radnih mjesta - precizirao je Košarac.

On je ponovio stav da sve sertifikovane klaonice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH treba da rade redovno kada su u pitanju izvozni aranžmani BiH.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.