Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 15.03.2020.| 09:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ekonomija i virus korona - Stručnjaci poručuju da vlasti u Federaciji moraju slijediti Vladu RS

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Vlasti u Federaciji BiH po običaju kasne, ali moraće slijediti Vladu Republike Srpske što se tiče donošenja mjera kojima bi se ublažile posljedice virusa korona po domaću privredu, smatra profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Željko Šain.

On očekuje da se federalni kabinet sastane sa predstavnicima kantonalnih vlada koliko u ponedjeljak, jer je, kako kaže, donošenje mjera poput onih koje predlaže Vlada RS, sad već pitanje sata i dana.

- Mjere koje je predložila Vlada RS, u smislu odgađanju plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu preduzeća za prošlu godinu i isplatu povrata poreza i doprinosa na povećanje plata iz 2019. godine, kao i poziv predstavnicima banaka u Republici Srpskoj, kako bi se obezbijedio grejsperiod za kreditne obaveze privrednih subjekata, svakako su dobrodošle i u pravom trenutku su osmišljene. Bez obzira na strukturu vlasti u FBiH koje je daleko komplikovanija od RS, zbog siline posljedica koje se očekuju, moraće se neke stvari homogenizovati i u drugom entitetu, iako se već kasni - smatra Šain.

Slično reaguje i njegov kolega na Ekonomskom fakultetu, Fikret Čaušević, koji se takođe nada da federalna Vlada neće odugovlačiti sa mjerama.

- Mjere koje je predložila Vlada RS vrlo su racionalne i u ovim okolnostima dobrodošle. Očekujemo da i Vlada Federacije usvoji slične mjere, jer je sasvim logično očekivati da će se ekonomske posljedice virusa osjetiti na globalnom nivou - kaže Čaušević.

Smatra da je reakcija neophodna i u Savjetu ministara BiH, jer bi to pokazalo da su svi akteri vlasti na svim nivoima svjesni mogućih posljedica po privredu.

I Izvršni komitet SNSD-a, uz insistiranje na uvođenju moratorijuma na kreditne obaveze, restruktuiranja kredita i davanja olakšica privrednim subjektima, takođe traži da Savjet ministara, u koordinaciji sa entitetskim vladama riješi pitanje transporta robe kroz treće zemlje.

Isti zahtjev stiže i iz Udruženja ekonomista SWOT.

- Prevoz robe kroz Hrvatsku, Sloveniju i, dalje, Italiju, jedno je od ključnih pitanja i u to treba da se uključe sve nadležne institucije i diplomatska tijela. Takođe, sasvim su realni okviri i mogućnosti da se predložene mjere u Republici Srpskoj realizuju, jer fiskalni kapacitet postoji, a zaduženje u odnosu na javni dug je na prihvatljivom nivou - smatra izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske - SWOT Saša Grabovac.

Ipak, Grabovac smatra da mjere ne treba uvoditi linearno, već u razgovoru i dogovoru sa poslodavcima i od sektora do sektora, kako bi se vidjelo šta je i kome u ovom trenutku najpotrebnije.

- Sa sindikatima i poslodavcima trebalo bi razmotriti i mogućnost da preduzeća sada odu na kolektivni godišnji odmor, kako bi se, kad prvi udar krize prođe, moglo ponovo prionuti na posao - kaže Grabovac, prenose Novosti plus.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.