NavMenu

Na pumpama u BiH gorivo jeftinije za šest feninga - Stručnjaci smatraju da ima prostora za dalja sniženja

Izvor: Nezavisne novine Subota, 14.03.2020. 10:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Minerva Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Na pumpama u BiH posljednjih nekoliko dana došlo je do pojeftinjenja goriva tako da su cijene niže od pet do šest feninga po litru.

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci su rekli Nezavisnim da je cijena dizela i benzina u srijedu iznosila 2,15 KM te da je sada snižena na 2,09 KM po litru.

Do pojeftinjenja je došlo i na drugim pumpama, gdje je dizel ranije bio 2,16 KM, benzin 2,19 KM, a sada je cijena i jednog i drugog goriva 2,11 KM.

Gorivo je najjeftinije u Bijeljina, gdje litar benzin košta 2,02 KM, a dizel 2,05 KM.

- Prije sadašnjeg pada cijena litar dizela koštao je 2,07 KM, dok je benzin bio 2,11 - kazali su sa jedne benzinske pumpe u Bijeljini.

I u FBiH ističu da je došlo do pada cijene goriva na pumpama, gdje je dizel, a i benzin koštao 2,16 KM, a sada cijena i jednog i drugog iznosi 2,11 KM.

Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, potvrdio je za Nezavisne da je gorivo već pojeftinilo na nekim benzinskim pumpama u RS.

- U skladu sa parametrima koji određuju krajnju cijenu goriva na benzinskim pumpama, distributeri uvijek reaguju kako bi svojim potrošačima ponudili kvalitetan i cjenovno konkurentan proizvod. Ukoliko se situacija na svjetskom tržištu nastavi u trendu pada cijene sirove nafte, gorivo u Republici Srpskoj će biti još jeftinije - kazao je Berak.

Dodao je da je svjetsko tržite sirove nafte trenutno nestabilno zbog pojave virusa korona i ostalih dešavanja.

- Gorivo u RS i dalje je najjeftinije u regionu - istakao je Berak.

Amir Bečarević, nekadašnji direktor BH-Gasa i stručnjak u ovoj oblasti, kazao je za Nezavisne da rafinerije prilično prate pad cijene barela nafte na svjetskom tržištu.

- Iako su rafinerije te koje prate slijed događaja, distributeri bi trebalo da urade isto, ali u većini slučajeva situacija na pumpama nije onakva kakva je na tržištu - istakao je Bečarević.

Prema njegovim riječima, ima još prostora da se cijene goriva dodatno koriguju.

- Očekujem da cijena goriva treba da pada još i sigurno sve preko 2 KM je previše - istakao je Bečarević.

Gordana Bulić, predstavnik Udruženja za zaštitu potrošača Tuzlanskog kantona, ističe da je primjetno u posljednjih nekoliko dana da su cijene goriva u padu.

- Ovaj pad cijena goriva je vjerovatno nekog kratkoročnog karaktera, mada svaki pad cijena dobro dođe potrošačima i bilo bi dobro da vozači napune svoje rezervoare po nižim cijenama - kazala je Bulić.

Prema njenim riječima, ovo su stvarne cijene, odnosno takve treba da budu, i dodaje da građani u BiH plaćaju nepravedno visoku cijenu goriva pošto niko ne želi da smanji sebi profit.

- Tu su prije svega distributeri, pumpadžije, a i država koja ubire PDV - pojasnila je Bulić.

Inače, zabrane putovanja zbog epidemije virusa korona, otkazivanja raznih dešavanja i drugi problemi utiču na potražnju za naftom širom svijeta, dok veći proizvođači "crnog zlata" namjeravaju dodatno da pojačaju proizvodnju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.