Izvor: eKapija | Subota, 14.03.2020.| 07:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U padu broj aktivnih kartica u BiH, ali raste vrijednost transakcija

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
U prošloj godini došlo je do smanjenja ukupnog broja aktivnih kartica, ali je nastavljen trend porasta broja i vrijednosti kartičnih transakcija, pokazuju izvještaji "Kartičarstvo u BiH u 2019." i "Platni sistemi u BiH za 2019." koji je u petak, 13. marta, objavila Centralna banka Bosne i Hercegovine.

Ukupno 23 komercijalne banke i jedna kartičarska kuća nude usluge kartičnog poslovanja, a struktura brendova koji se nalaze u ponudi se nije mijenjala u odnosu na prethodnu godinu - MasterCard, Visa, American Express i Diners - dok samo tri banke nude jedinu domaću karticu – Bamcard.

Tokom 2019. došlo je do smanjenja ukupnog broja aktivnih kartica za 14.742 kartice te sada imamo ukupno 2.138.604 aktivne kartice. U ukupnoj strukturi aktivnih kartica došlo je do smanjenja broja debitnih i kreditnih kartica, ali je porastao broj izdanih kartica s odgođenim plaćanjem.

Nastavlja se trend porasta broja i vrijednosti kartičnih transakcija. U 2019. izvršene su kartične transakcije u vrijednosti od oko 11 mlrd KM, od čega je većina (70%) obavljena putem podizanja novca, 29% transakcija obavljeno je putem POS uređaja, a 1% plaćanja obavljeno je putem interneta.

Došlo je do blagog smanjenja vrijednosti pojedinačne transakcije, a istovremeno do porasta broja transakcija, što govori u prilog tome da građani BiH sve više usvajaju bezgotovinsko plaćanje kao preferiranu metodu plaćanja. U skladu s tim, došlo je i do porasta prosječnog godišnjeg prometa po jednoj kartici od 445 KM u odnosu na 2018. godinu, te sada iznosi 5.222 KM.

Ovom povećanju zasigurno doprinosi kontinuiran rad komercijalnih banaka na proširenju infrastrukture za bezgotovinsko plaćanje, te se u 2019. povećao broj ATM i POS uređaja za 1.469.

Osim uobičajene strukture uređaja koji su dostupni za kartično plaćanje, od ove godine se na tržištu BiH nalaze i 33 ATM uređaja koji, osim ostalih usluga, omogućavaju i plaćanje računa.

U 2019. godini, na ATM i POS uređajima banaka u inostranstvu, vlasnici kartica izdanih u Bosni i Hercegovini realizirali su transakcije u vrijednosti od 595 mil KM, dok je karticama izdanim u inostranstvu na ATM i POS uređajima banaka BiH u 2019. realizirana vrijednost transakcija oko 2,54 mlrd KM, navodi se u ifnormaciji Centralne banke BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.