NavMenu

Gradnja brane Svračkovo kod Arilja veliki građevinski poduhvat - Početkom 2021. izmještanje Rzava

Izvor: RTS Subota, 14.03.2020. 07:47
Komentari
Podeli
(Foto: spiros xanthos/Unsplash)
U Arilju je nastavljena izgradnja brane Svračkovo, budućeg vještačkog jezera i akumulacije na Rzavu, koja će vodom snabdevati veći deo Zapadne Srbije. Radovi za koje je ove godine Vlada Srbije obezbedila 480 miliona dinara, počeli su 2012. godine. Završetak Akumulacije se očekuje za tri godine.

Na Rzavu, osam kilometara uzvodno od Arilja, u "srcu" buduće brane, po završetku četiri tunela, najvećeg optočnog tunela temeljnog ispusta, vodozahvatnog i energetskog tunela, radovima na vodozahvatnoj kuli i šahtnom prelivu, nastavljena je gradnja akumulacije Svračkovo.

- Radimo betonske radove na optočnom tunelu, šahtnom prelivu, vodozahvatnoj kuli do kote 390, kako bismo bezbjedno omogućili skretanje rijeke nizvodno i obezbjeđivanje uslova za dalju gradnju - objašnjava Slavica Avramović, rukovodilac službe investicija JP Rzav.

Nastavak i brzina radova na zahtjevnoj i zbog terena specifičnoj brani, umnogome zavise od sanacije lijeve obale rijeke.

- Teren je dosta složene geološke strukture tako da nizvodni dio ima dosta velikih radova na stabilizaciji kosina - kaže Slobodan Mitić, tehnički direktor projekta.

Po završetku sanacije, kako se očekuje, krajem ove ili početkom naredne godine, usljediće izmještanje Rzava.

- Najbitnije za ovu godinu da završimo ovu vodozahvatnu kulu, objekat koji se nalazi u samoj akumulaciji, drugi objekat čaknog preliva i, ono što je najvažnije, probaćemo da rješimo svu stabilizaciju lijeve obale, uradimo slapište, time konačno skrenemo rijeku i počnemo da nasipamo branu - navodi Zoran Barać, direktor JP Rzav.

Rzav će biti izmješten i skrenut u takozvani optočni tunel izgrađen kroz planinu. U suvom koritu rijeke, usljediće izgradnja brane, budućeg 9 kilometara dugačkog i, na pojedinim mjestima, do 600 metara širokog jezera, zapremine 27 miliona kubika vode.

Osim za vodosnabdijevanje, brana Svračkovo kojom će biti zamjenjen, decenijama privremeni zahvat regionalnog sistema, namijenjena je i za sprečavanje poplava, oplemenjivanje malih voda tokom sušnog perioda i proizvodnju električne energije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.