NavMenu

Kako održavati radno mjesto čistim?

Izvor: N1 Subota, 14.03.2020. 07:36
Komentari
Podeli
(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Možda provodite više budnih sati na radnom mjestu nego u vlastitom domu, ali kad ste posljednji put zaista očistili svoje radno mjesto?

Kancelarije pružaju stotine mikroskopski malih i ne tako malih utočišta za viruse i bakterije poput tastature na kompjuteru, prekidača za svjetlo, dugmeta na liftu ili ručke na zajedničkom frižideru, podsjeća CNN.

Novi koronavirus prenosi se s čovjeka na čovjeka, pa dodirivanje zaraženih površina može biti jedan od načina prenosa.

Ali, nemojte odmah pojuriti na bolovanje - stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti imaju savjete kako primjereno dezinfikovati radna mjesta kako biste tokom pandemije ostali zdravi, a vaše radno mjesto čisto.

Prije početka smjene odobrenim dezinfekcionim sredstvom očistite radni sto, tastaturu, računarski miš, službeni telefon i druge površine koje vi i vaše kolege često dodirujete.

Dezinfekciju sprovedite na pravi način i prema uputstvima - kako bi djelovalo dezinfekcijsko sredstvo mora ostati vlažno na površini koju tretirate između tri i pet minuta, pa to može zahtjevati mnogo higijenskih maramica.

Budite spremni na česte odlaske do toaleta kako biste prali ruke prije nego što jedete, nakon što jedete, nakon što dodirujete kvake ili izduvate nos.

Ruke temeljno svakog puta nasapunjajte i operite svaki dio šake i prstiju.

Ako nemate sapuna, dezinfekciono sredstvo za ruke dobra je zamjena. Ali, ne zaboravite i nakon toga da je pažljivo pranje ruku sapunom najvažnije.

S obzirom na to da se novi koronavirus prenosi s čovjeka na čovjeka, izbjegavajte nepotrebne fizičke dodire i blizinu. Odbijanje rukovanja više se ne smatra nepristojnim - sad je preporučeno.

Mahnite rukom, pozdravite palcem gore.

Redovno čistite sve površine svog pametnog telefona primjerenim sredstvima.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći na posebnoj stranici Koronavirus.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.