NavMenu

Pogon u Kragujevcu adut kompanije Fiat? - U Italiji fabrike zatvorene zbog virusa korona

Izvor: Večernje novosti Subota, 14.03.2020. 07:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Zbog zatvorenih fabrika kompanije Fiat u Italiji, ali i u zemljama ozbiljno pogođenim virusom korona, šef kompanije FCA Srbija, Majkl Menliji, privremeno je odložio prekid proizvodnje u kragujevačkoj fabrici automobila.

Novosti od operativnog menadžmenta u centru Šumadije saznaju da se na proizvodnji automobila 500L insistira, jer Srbija još nije ozbiljno ugrožena virusom, te da je menadžment u Italiji nezvanično saopštio da proizvodnja u Kragujevcu može da se organizuje sve dok radnici ne budu ugroženi.

- Nedostatak sitnih plastičnih dijelova i muzičkih uređaja, koji se proizvode u Kini, a ugrađuju u kragujevački automobil, krajem prošlog mjeseca ozbiljno su ugrozili proizvodnju u centru Šumadije - kaže sagovornik Novosti, koji je želio da ostane anoniman i dodaje da s obzirom na to da grupacija ima nekoliko dobavljača za iste proizvode, problem je privremeno "premošćen".

- Fabrika u Kragujevcu je na taj način obezbijedila dovoljno tih rezervnih dijelova za dvonedjeljnu proizvodnju. Sa montažnih traka bi u tom slučaju moglo da siđe i oko 4.000 automobila - ističe ovaj izvor.

Sindikalci tvrde da dobavljači fabrici u Kragujevcu već danima dostavljaju rezervne djelove u polupraznim kamionima, te da serijska proizvodnja automobila u punom kapacitetu neće krenuti bar još dva mjeseca.

U nedavnom saopštenju iz centrale u Torinu, saopšteno je da je Fiat zbog virusa pojačao mjere zaštite u svojim zgradama, kao i da će, tamo gdje je potrebno, zatvoriti određene fabrike.

Globalni dobavljači

Najpoznatiji italijanska fabrika automobila je prije skoro tri decenije odlučila da za svaki dio i poziciju u automobilu angažuje bar dva kooperantska proizvođača. Tako je prekid proizvodnje modela 500L zbog nedostatka djelova iz Kine prije dvije nedjelje rješen za nepunih desetak dana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.